Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

István Orkény (1912 – 1979)

Maďarský dramatik, psal grotesky.
Kočičí hra (1963), Hledači klíčů (1975), Pokrevní příbuzní (1974)
Americké poválečné divadlo a drama vykazují široké spektrum stylů, žánrů, osobností a center. Velmi proslulá jsou hlavně divadla na Broadwayi, proslulá hlavně svými muzikály (My Fair Lady, Funny Girl, West Side Story, Vlasy, Fantóm opery, Kočky nebo Jesus Christ Superstar).
Typické bylo lyrické, čechovské drama – děj je potlačen, zachycuje buď konflikty postav s prostředím, nebo mezi sebou. Většina autorů se inspiroval Čechovem, Ibsenem či Strinbergem.
Thornton Wilder (1897 – 1975)
Americký romanopisec a dramatik. Byl vychován v Číně, kde jeho otec působil jako americký generální konzul. V roce 1914 se vrátil do USA, studoval na Yaleské univerzitě, poté na Americké akademii v Římě. Ve 30. letech působil jako profesor anglické filologie na univerzitě v Chicagu. Během 2. svět. války sloužil v Africe a v Itálii. Po válce se věnoval tvorbě a přednáškové činnosti. Stal se trojnásobným nositelem Pulitzerovy ceny a dalších cen za literaturu.
těžištěm tvorby jsou žánrově různorodé prózy:
Most Svatého Ludvíka krále (1927)
Březnové Idy (1948) - historický román o Juliu Caesarovi
Osmý den (1967) - rodinná kronika s detektivní zápletkou
Devět měst (1973) - román s autobiografickými rysy
je také autorem řady dramatických děl:
Naše městečko (1938)
Jen o chlup (1942) - alegorické drama
Dohazovačka (1954) - komedie, která později dosáhla světové proslulosti ve své muzikálové podobě pod titulem Hello, Dolly!

Žádné komentáře:

Okomentovat