Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

KAREL PTÁČNÍK ( 1921)

prozaik skupiny Květen, tzv. autor jedné knihy
zúročil své válečné zážitky, když byl po maturitě nasazen v Německu a musel odklízet trosky po náletech
Ročník jedenadvacet (1954) – podle deníkových záznamů, téma nucených prací v Německu; příběh lásky českého chlapce Honzíka k Němce Käthe; reportážní prvky i lyrické pasáže; stálé ohrožení života → zkouška charakterů; tytéž postavy vystupují i v románech z poválečného moravského pohraničí – Město na hranici, Noc odchází ráno, Šestapadesátý
JAN OTČENÁŠEK (1924 – 1979)
Občan Brych (1955) – o osobním rozhodování právníka Brycha, který váhá, zda přijmout, či odmítnout politické uspořádání těsně po únorovém převratu roku 1948
Romeo, Julie a tma (1958) – baladicky milostná novela z doby heydrichiády. Shakespearovský příběh lásky mezi studentem Pavlem a Židovkou Ester, který svou tragikou a opravdovostí prožitku vystavuje do kontrastu hrůznou nelidskost fašismu. Do popředí se dostává větší míra psychologické analytičnosti, vůle po zobecnění a snaha nalézt souvislosti mezi prožitky válečné minulosti a současností.
Kulhavý Orfeus (1964) – částečně autobiografický román o válečných zážitcích generace totálně nasazených mladých lidí, kteří tvoří rádoby odbojovou skupinu Orfeus, jejíž konec je tragický.
filmové scénáře – Milenci v roce jedna, Byl jednou jeden dům, Lásky mezi kapkami deště
filmové adaptace – Občan Brych (O.Vávra, 1958), Romeo, Julie a tma (J.Weis, 1959)
JOSEF ŠKVORECKÝ (1924)
Zbabělci (1958) – román zachycuje osm květnových dnů v roce 1945 ve městě Kostelci (pomyslný Náchod). Vypravěčem je gymnazista Danny Smiřický. Je prototypem pocitů mladé generace, která osvobozování Kostelce vnímá odlišnýma očima než jejich rodiče (polemika s ideologickým pojetím doby)
3.vlna jeho tvorby: v 70 letech – válka ze zorného úhlu odstupu

Žádné komentáře:

Okomentovat