Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

19. A) MEZIVÁLEČNÁ ČESKÁ POEZIE

 poválečná poezie = PROLETÁŘSKÁ – příčina chudoba a bída
teoretici:Wolker, Neumann
- hl. rysy – srozumitelnost, jednoduchost formy, umění musí být třídní a proletářské, musí směřovat k pádu nespravedlivého řádu, revolučnost, optimismus, proti individualismu je nutné postavit kolektivismus
- agitační poezie – výzvy k boji x Wolker, Seifert, Hora, Hořejší – křesť. láska
k lidem
- levicově orientovaná lit. z poč. 20.let 20.st.,která v letech 20-23 zastínila
civilistickou a vitalistickou poezii.Tento jev je celkem logický , protože společenská a zejm.sociální situace v zemi vedla k rychlému vystřízlivění, dostavila se ztráta iluzí a spisovatelé hledali nová východiska ze situace.Jedním z těchto řešení byla idea revoluce.
- Děvetsil (Svaz moderní kultury Devětsil) – levicoví avantgardní umělci, podhoubí
pro zrod proletářské kultury,založen 1920 v Praze a jeho hlavními iniciátory byli Vl.Vančura a Karel Teige, k zakládajícím členům patřil i Jar.seifert, kolem nich se začali seskupovat mladí studenti a začali propagovat novou tendenci v umění; smysl Devětsilu: pořádat kult.akce se zdůrazněním kolektivního přístupu k okolnímu světu; změna v orientaci D.:záhy se staví do opozice proti ideologické poezii a stává se živnou půdou pro vznik svébytného čes.básn.směru poetismu.Nesouhlas s touto změnou dávají najevo J.Wolker a A.M.Píša, kteří D. roku 1923 opouštějí.
- základní teoretické stati: Wolker Proletářské umění, Neumann O proletářské poezii
časopisy: Kmen a Červen (Neumann), Var (Z.Nejedlý)
Teoretik Ant.Matěj Píša

Žádné komentáře:

Okomentovat