Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Henrik Ibsen (1828 – 1906)

Nejslavnější norský dramatik. Narodil se ve Skienu jako syn obchodníka, byl lékárnickým učněm a pomocníkem, záhy se věnoval divadelní činnosti. Psal dramata, režíroval v Bergenu, byl ředitelem norského národního divadla v Oslu. Dlouhá léta pobýval v zahraničí.
Jeho rozsáhlá dramatická tvorba byla postupně ovlivňována romantismem, realismem a symbolismem. Po úvodních hrách z norské historie (Nápadníci trůnu, Bojovníci na Helgelandu) vytvořil rozměrná titánská dramata (Brand, Peer Gynt, Císař a Galilejský) a společensko-analytické hry (Opory společnosti, Nora, Nepřítel lidu, Divoká kachna, Strašidla, Heda Gablerová). Skeptickým epilogem jeho díla byly hry v duchu symbolismu (Stavitel Solness, Až my mrtví procitneme).
NORA
Analytické komorní drama z r.1879 uváděné i pod názvem Domov loutek.
Děj tříaktové hry probíhá o vánočních svátcích v bytě advokáta Torvalda Helmera, který se stal ředitelem banky. Jeho oddaná manželka Nora si před lety záhy po svatbě, kdy Helmer byl těžce nemocen, vypůjčila na jeho léčení peníze na falešnou směnku, kterou podepsala jménem svého mrtvého otce. Do případu byl tehdy zasvěcen úředník Krogstad, který má být nyní Helmerem z banky propuštěn. Žádá Noru, aby za něho u manžela intervenovala, a vyhrožuje, že dávný podvod vyzradí. Nora, léta žijící v rodině v podřízeném postavení, nikdy manžela o směnce neinformovala a tajně ji splácela z vlastních prostředků. Její intervence ve prospěch Krogstada se nezdaří. Když se Helmer na základě Krogstadova listu o dávné události dozví, zahrne ženu výčitkami a bojí se veřejného prozrazení, které by mohlo ohrozit jeho kariéru. Nora se proti Helmerovi vzbouří, neboť nepochopil smysl jejího tehdejšího činu. Odhazuje životní “masku loutky” a rozhodne se rodinu opustit. Její záměr nezmění ani dodatečná manželova snaha o usmíření, vyvolaná omluvným dopisem Krogstadovým, v němž je přiložena inkriminovaná směnka.
Drama ženské emancipace vyrůstá z retrospektivního odhalování minulých dějů a postupného rozkrývání jejich příčin. Psychologická analýza jednání hlavních postav je hluboká a přesvědčivá. Realistická konkrétnost příběhu je obohacována symbolickými znaky (motivy loutek, masek, bonbónů), které umocňují význam díla a dávají mu nadčasovou platnost.

Žádné komentáře:

Okomentovat