Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Alfred Jarry (1873-1907)

Francouzský dramatik a prozaik. Narodil se v měšťanské rodině v Lavalu. Již během středoškolských studií se věnoval literatuře. Vedl bohémský život, který byl sledem výstředností, výtržností a mystifikací. Zemřel v bídě na tuberkulózu v Paříži.
Jeho osobitá tvorba má blízko k surrealismu a uplatňuje některé postupy absurdní literatury. Psal dramata (Poláci César Antikrist, Ubu králem, Ubu spoutaný, Ubu na homoli, Ubu paroháč), groteskní romány (Messalina, Nadsamec), parodistická vyprávění (Skutky a názor doktora Faustrolla, patafyzika) a básně.
UBU KRÁLEM
Satirická hra z r. 1896, jíž Jarry rozvinul vlastní studentskou loutkovou grotesku Poláci z r.1888 která byla karikaturou profesora fyziky a parodii na hrdinská dramata uváděná velkými divadly.
Dragounský kapitán zvaný otec Ubu, který byl údajně v minulosti aragonským králem, se na přání své manželky, matky Ubu, rozhodne zabít polského krále Václava a zmocnit se tak trůnu. Za pomoci zrádného kapitána Obruby je při vojenské přehlídce královská rodina likvidována. Zachrání se jen syn Hromoslav, jemuž se na útěku zjevují předci a vyzývají ho k pomstě. Ubu se prohlásí králem, potírá šlechtice, úředníky a finančníky a rozhoduje o výši daní, které sám vybírá. Obruba jenž nedostal slíbenou odměnu, prchá k ruskému carovi a ten vyhlásí otci Ubu válku. Novopečený král odchází s vojskem do boje a svěřuje správu země matce Ubu. Tu však vyžene Hromoslav v čele povstání nespokojených Poláků. Matka Ubu se setká s manželem který byl mezitím poražen ruskou armádou, a společně utíkají do jiných krajů.
Panoptikální groteska paroduje schémata Shakespearových tragédií a romantických rytířských her. Děj probíhá přímočaře bez jakékoli psychologické motivace. Jednotlivé postavy šablonovitě symbolizují určité typy chování. Otec Ubu zosobňuje svým jednáním a redukovaným slovníkem plným vulgarismů cynismus, nenasytnou chamtivost a zbabělost, pro něj “finance, finanční kniha a finanční hák” jsou symbolem života.
pokus o nalezení svébytnosti moderního dramatického textu učinil především:

Žádné komentáře:

Okomentovat