Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ROMANTISMUS V ČESKÉ LITERATUŘE

Karel Hynek Mácha (1810 – 1836)
narodil se v Praze, vystudoval práva, rád cestoval, hrál ochotnické divadlo, kde se seznámil se svou láskou Eleonorou Šomkovou (Lori) – dívka z měšťanské rodiny, Mácha si z Lori vytvořil ideál, ale ona ten ideál nesplňovala, po narození syna Ludvíka musel Lori existenčně zajistit, začal pracovat v advokátské kanceláři v Litoměřicích. Krátce po narození syna zemřel na zánět plic. Zemřel v den své svatby s Lori, bych pochován v Litoměřicích, ostatky byly převezeny na Vyšehrad do Prahy. Jeho 2 pohřeb je symbol českého vlastenectví.
Dílo:
Psal básně – zpočátku je psal Německy, později Česky. Chtěl vytvořit originální český historický román – čtyřdílný román „Kat“ – „Křivoklát“ (o Václavu IV). Stihl napsat pouze první díl románu „Křivoklát“.
„Marinka“ – Marinka vyšla v Květech roku 1834. Marinka má 4 obrazy, před nimiž stojí „ouvertura“ formou znělky. Básník zde obdivuje krásu májové přírody, která však kontrastuje s nenaplněnou láskou člověka. v Kanálské zahradě básníka oslovuje žebrající houslista a předává mu dopis od své nemocné dcery Marinky. Ta jej písemně žádá, aby ji přišel navštívit. Básník se tedy vydává do nejchudší čtvrti Na Františku. Umírající dívka jej okouzlí svým půvabem, krásou a jemností. Vzájemně si rozumí, především díky dívčině hudebnosti a obdivu básníkových veršů. Marinka umírá a o jejím pohřbu básník vypráví svému nemocnému příteli. Povídka končí nešťastnou smrtí Marinčina otce. Mácha ukázal bídu a strádání chudých lidí.
„Cikáni“ – povídka, zvláštní příběh šlechtického levobočka (nemanželské dítě), kterého vychovali cikáni.

Žádné komentáře:

Okomentovat