Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Alfred de Musset (1810 – 1857)

dramatik, prozaik a básník. Pocházel z urozené pařížské rodiny. Zkusil studium lékařství a práv. Žil bohémským životem. Své názory a ideje promítl do svého neznámějšího románu – „Zpověď dítěte svého věku“.
Dílo:
„Zpověď dítěte svého věku“ – romantický román z Francie 19. století. Musset byl při tvorbě inspirován osobním nenaplněným citem k George Sandové. Milostné problémy přiřkl hlavnímu hrdinovi románu, který touží po velké a opětované lásce, ale stále je odmítán a více zklamáván. Šlechtic Oktavián odchází od svého rušného, ale neuspokojivého života na venkov. Zde potkává půvabnou vdovu Brigitu. Přestože je ona o něco starší, Oktavián se zamiluje. Brigita po počátečních rozpacích z mladíkova citu lásku opětuje. Konečně tedy Oktavián našel to, co hledal. Vědomě však vyvolával žárlivé scény, k nimž neměl důvod. Svým nesmyslným chováním od sebe Brigitu vyhnal. Oktavián už pak spoléhal pouze na pomoc Boha.
Americká literatura
Edgar Allan Poe (1809 – 1849)
básník, prozaik, zakladatel detektivní povídky. Pocházel z Bostonu, z herecké rodiny. Brzy však osiřel a na výchovu zůstal v rodině Allanových. Studoval v Anglii a vysokou školu ve Státech. Poe vedl již ve své době velmi rušný život, nechyběly v něm ani drogy a alkohol. Živil se literární činností a pracoval také jako novinář.
Dílo:
„Jáma a kyvadlo“ – sbírka povídek
„Vraždy v ulici Marque“ – sbírka povídek
„Havran“ – Havran je titulní básní z autorovy sbírky Havran a jiné básně. Báseň byla přeložena do mnoha jazyků. Má 108 veršů. Příběh básně tvoří přílet havrana do pokoje, kde nad knihami sedí básník a vzpomíná na svou mrtvou milou Lenoru. Básník s ním rozmlouvá a hledá odpověď na mnohé otázky, např. zda najde po smrti klid nebo zda se setká s mrtvou Lenorou. Havran vždy odpoví strašidelným: „Nevermore“ – nikdy více. Poe proti sobě klade život a smrt. Pocit strachu a hrůzy je umocněn zjištěním a utvrzováním se o konečnosti lidského života. Verše působí smutně, pesimisticky, až tragicky. Básník žije v blouznění a zoufalství pro svou zemřelou lásku. Poe ovlivnil tvorbou mnoho básníků budoucích let, např. Baudelaira, Bretona, Nezvala a jiné.

Žádné komentáře:

Okomentovat