Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Loupežníci“

– drama, děj se odehrává v polovině 18. století. Děj začíná na zámku rodu Moorů, žije zde starý pan Moor a jeho druhorozený syn Franz. Franz je vypočítavý a zlý a chce se stát na zámku pánem. Proto „odstraní“ otce lstí, že jeho starší syn Karel Moor zemřel. Otec se po této zprávě zhroutí. Franz jej uvrhne do vězení, aby tam zemřel. Veřejně prohlásí, že je otec mrtev. Na pohřbu místo něho pochovají psa. Franz se pokouší získat i Karlovu milou – Amálii. Ta ho kvůli jeho podlosti nenávidí. Karel, který mezitím studuje v Lipsku, dostává Francem zfalšovaný dopis, ve kterém se ho otec zříká. Propadá zoufalství a stává se loupežníkem. Se svými druhy vraždí a okrádá bohaté. Jednou se setkává s dávným přítelem Kosinským. Jeho vyprávění v něm vzbudí vzpomínku na milovanou Amálii. S pomocí Kosinského se vrací na zámek Moorů. Otce nalézá ve věži a proto se chce Franzovi pomstít. Ten však ze strachu spáchá sebevraždu. Amálie Karla stále miluje, ale on ji musí zabít, protože slíbil věrnost svým druhům. Přestože je Karel hejtmanem loupežníků, snaží se chovat čestně, bojovat za pravdu a mstít bezpráví. Vnitřní konflikt o své vině řeší tím že se nechá žebrákem odvést k soudu. Dosáhne tak své očisty a žebrák získává odměnu vypsanou na jeho hlavu. Drama vyjadřuje i některé myšlenky hnutí Sturm und Drang – nárok jedince na svobodu, boj proti útlaku a nerovnosti.
Ruská literatura
Ivan Andrejevič Krylov – bajkař
Česká literatura
důraz se klade na cit, kult přírody, folklóru i šťastné budoucnosti, rozpětí citu, myšlenka slovanské vzájemnosti – J. Kollár, začínají se objevovat snahy o rozvoj národního jazyka, počátky národního obrození.
Romantismus (první polovina 19. století)
osvícenství a velká francouzská revoluce (volnost, rovnost, bratrství) vyvolaly naděje na osvobození člověka a na nové společenské uspořádání. Myšlenka svobody. Tyto naděje nebyly naplněny, protože se nemohly uskutečnit v daných společenských podmínkách (u nás Metrnichovský absolutismus do roku 1848, cenzura, Napoleonské války), proto v různých zemích vznikají vzpoury, revoluce atd. (roste nespokojenost). Romantismus navazuje na preromantismus, je to nejen první umělecký směr, ale i životní postoj člověka ke společnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat