Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Henry Wodsworth Longfellow

Dílo:
„Píseň o Hiawathovi“ – romantický epos. Vychází ze starých indiánských pověstí. Vládce života Manitů posílá na zem Hiawatu, aby zabránil rozbrojům a aby mezi sebou neválčili. Je nositelem lásky, přátelství a míru. Hiawata umírá a odplouvá na ostrov blažených.
Ruská literatura
Alexandr Sergejevič Puškin (1799 – 1837)
pocházel z bohaté šlechtické rodiny, vystudoval lyceum (škola pro šlechtické syny). Přátelé – revolucionáři (děkabristé) – děkabristé proto že povstali v prosinci – děkábr. Byl poslán do vyhnanství na Kavkaz. Car kontroloval každé jeho dílo. Puškin umírá na následky těžkého zranění při souboji.
Dílo:
Kavkazské romantické poemy
„Kavkazský zajatec“
„Bachčisarajská fontána“
„Cikáni“ – hl. hrdinové šlechtic Aleko a cikánka Zemfíra. Aleko kvůli Zemfíře odchází od rodiny a putuje s cikány. Zemfíra ale jeho lásku odmítne, protože se zamilovala do jiného cikána. Aleko ji za to zabije (když ji nemůže mít on, tak ji nebude mít nikdo). Vůdce rodu Aleka vyžene. Hlavní myšlenka – každý má právo na svobodný život.
„Evžen Oněgin“ – veršovaný román. Děj se odehrává v 19. století v Moskvě a na ruském venkově. Prolínají se v něm prvky romantismu a realismu. Hl. postavou je Evžen Oněgin, mladý, inteligentní a společenský šlechtic, ale je lehkomyslný, rozmařilý a znuděný. Oněgin přichází na venkov, kde má po umírajícím strýci zdědit majetek. Po jeho smrti ve vesnici Evžen zůstává a usazuje se tu. Seznamuje se se statkářem Vladimírem Lenským, snílkem a básníkem. Pozná také dcery statkářky Larinové – Olgu a Taťánu. Olga je snoubenka Lenského, ale chová se koketně a vyzývavě. Šlechetná a upřímná Taťána se do Evžena zamiluje. Píše mu psaní, ve kterém mu vyznává lásku. Evžen však stojí pouze o Olgu, kvůli níž v souboji zabije Lenského. Pak z vesnice odjíždí pryč a cestuje po Rusku. Po letech si vše uvědomí, zvážní a zmoudří. V Petrohradě na plese potkává vdanou Taťánu. Okouzlí jej její vyspělá krása a půvab. Nyní se jí vyznává ze svých citů on, ale Taťána i když připouští že jej nepřestala milovat zůstává s manželem Greminem a Evžena odmítá. Evžen Oněgin – je to typ zbytečného člověka, vzdělaného, nadaného, který nedělá nic užitečného ani pro sebe ani pro jiného.

Žádné komentáře:

Okomentovat