Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

1.„Misantrop“ – o nenávisti k lidem

„Měšťan šlechticem“ – snaha měšťanů vyrovnat se šlechtě, lačnost po dědictví.
„Šibalství Skapinovo“
„Zdravý nemocný“ – hypochondr Argon chce provdat svoji dceru za lékaře, aby měl léčbu zadarmo, je lakomý.
„Don Juan“ – pokrytecký šlechtic, kritika rozmařilosti.
Bajka:
Jean de La Fontaine (1621 – 1695)
napsal 12 knih „Bajek“ – kritizuje morálku své doby.
Bajka – krátký, prozaický nebo veršovaný příběh, alegorií dochází ke všeobecně platnému poučení – mravnímu či praktickému; za zakladatele považujeme Aisópa – tvůrce zvířecí bajky.
Osvícenství 2. pol. 18. stol.
prosazuje se vláda rozumu a pravdy. Racionalizace – rozumovost. Kritika církve, měšťanstva, feudální absolutismus, tradice, konservatismus. Navazuje na myšlenky renesance. Osvícenská doba podporovala vědu, zakládání učených společností, knihovny, muzea. Věda a bádání nastoupily místo náboženství. Cílem  zrovnoprávnění všech občanů. Spisovatelé, vědci, historikové.
Francouzská literatura
Francois Voltaire (1694 – 1778)
historik, filosof, dramatik, básník, prozaik, publicista. Jízlivý kritik absolutismu, církevního fanatismu, despocie.
Dílo:
„Candide aneb Optimismus“ – filosofický román s cestopisnými a dobrodružnými prvky. Hl. hrdina je Candide, který vyrůstal na zámku šlechtice Thundera-den-troncka. Byl ovlivněn názory filozofa Panglose a považoval zdejší svět za nejlepší. Tomuto názoru zůstal věrný jen do doby než ho baron ze zámku vyhnal. Příčinou byla jeho láska k baronově dceři Kunigundě. Candide se vydal do světa. S armádou bulharského krále poznal násilí válek, vyvázl ze zemětřesení v Portugalsku, neustále bojoval o zachování své existence. V Eldorádu získal velké bohatství, ze které v Cařihradě vykoupil z otroctví Kunigundu a Panglose. Román popisuje hrdinovo bloudění světem, které jej postupně zbavuje všech ideálů o spravedlnosti, lásce, kráse, míru a šlechetnosti. Candide končí svůj život přízemní prací a společnicí mu je pouze stará a ošklivá žena.

Žádné komentáře:

Okomentovat