Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

„Džaur“

– básnické povídky. Starý mnich před svou smrtí vypráví svůj životní příběh. Jde o nešťastnou lásku. V mládí miloval Leilu, ale tu utopil jeho nepřítel Hasan. Džaur přestal věřit v boha, na Hasanovi se pomstil a z nenávisti k bohu vstoupil do kláštera.
Percy Shelley (1792 – 1822)
utonul v moři při bouři. Byl to básník. Byl vyloučen z Oxfordské univerzity pro atheistické názory.
Dílo:
„Odpoutaný Prométheus“ – báseň, je napsána na základě Řecké báje. Prométheus ukradl bohům oheň a přinesl jej lidem, byl odsouzen k věčnému utrpení. Byl přikován ke skále. Prométheus se vzbouřil proti autoritě, je vítězem, ale trpí (titanismus).
Walter Scott (1771 – 1812)
básník, sběratel lidových skotských balad. Původem ze skotského Edinburku, je pokládán za zakladatele historického románu a povídky. Působil jako advokát, ale zabýval se převážně literaturou.
Dílo:
„Ivanhoe“ – [Ajvnhou] – Scottův nejúspěšnější historický román. Děj se odehrává ve středověké Anglii 12. Století. příběh zachycuje tehdejší křižácké výpravy a neustálé spory ve šlechtických kruzích. Wilfred Ivanhoe, statečný rytíř sasského původu, který se účastní křižáckých výprav po boku krále Anglie – Richarda Lví srdce. V době jeho nepřítomnosti vládne jeho bratr Jan Bezzemek, který počítá s tím že Richarda už na trůn nepustí, ale Richard se po návratu převlékl za Černého rytíře a znovu se zmocnil trůnu. Pomáhal mu v tom i mladý Lockslex (ve skutečnosti známý Robin Hood). Ivanhoe se v příběhu zamiluje do Roweny schovanky Cedrika z Rotherwoodu. Její lásku se snaží získat i proradný Norman Guilbert. Rowena se ale nakonec za Ivanhoa provdá. Nenaplněnou lásku k Ivanhoovi cítila židovská dívka Rebeka, která mu ošetřovala rány, když upadl do zajetí. Rebeka musela čelit obžalování z čarodějnictví. Ivanhoe jí pomohl dokázat nevinu a Rebeka pak odešla ze země pryč. Scott při psaní románu využil některých skutečných událostí. V příběhu vystupuje i množství smyšlených postav. Ivanhoe je romantickým dílem, ale protože je to historický román, objevují se v něm i některé prvky realismu.

Žádné komentáře:

Okomentovat