Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Faust“

roku 1808 vyšla první část dramatu, druhý díl vyšel až v roce 1832. Faust představuje Goethovo mistrovské celoživotní dílo. Vzorem k napsání byla lidová pověst o doktoru Faustovi, jenž v touze po poznání zaprodal svou duši ďáblu. První díl dramatu se odehrává v 16. století, má 25 scén. Děj postupně líčí Faustovu nespokojenost a touhu poznat více. V noci přešel ďábel – Mefistofeles a uzavírá s Faustem krví zpečetěnou smlouvu. Ďábel získá Faustovu duši tehdy, když mu ukáže věci, které ještě neviděl. Mefistofeles vrátí Faustovi jeho ztracené mládí a Faust zažívá nové příběhy. Seznamuje se s mladou Markétkou, do které se zamiluje. Markétka zavraždí své dítě a musí být souzena. Faust nese ale na jejím činu vinu a pokouší se Markétku osvobodit. I přes to že Markétku miluje podlehne Mefistofelovu našeptávání a nechá Markétku být. Tu zachraňuje nakonec boží vůle. Druhý díl má pět jednání, ve kterých se Faust – zničen smrtí Markétky – dostává do cizokrajných končin. Stane se oblíbeným u císařského dvora, protože vynalezne papírové peníze a tím císařství zachrání. Společně s ďáblem a umělým člověkem Homunkulem navštíví mýtické Řecko. Se spartskou královnou Helenou uzavírá sňatek. Narodí se jim syn Euforion, ale umírá. Nakonec je Faust představen už jako starý vladař. Snaží se zúrodnit bažiny u moře. Mefistofeles ztrácí Faustovu duši, protože se svými činy pokusil lidstvu pomoci. Po smrti je jeho duše spasena. Goethe ve Faustovi řeší otázky zla a dobra. Věří ve vítězství lidské humanity a vzájemné solidárnosti. Faust nese rysy tragické i komické a má blízko k hrdinské epice.
Friedrich Schiller (1749 – 1805)
Geothův velký přítel, žil ve Výmaru, kde se s Goethem vzájemně doplňovali a inspirovali. Schiller pocházel z Marbachu z rodiny vojenského lékaře. Studoval medicínu a zároveň i práva. Věnoval se ale převážně literatuře a divadlu. Stal se skvělým dramatikem, působil v Mannheimu jako dramaturg a v Jeně na univerzitě vyučoval historii.
Dílo:
„Úklady a láska“ – měšťanská tragédie. Děj se odehrává v Německu v 18. století. Syn prezidenta dvorské kanceláře – šlechtic Ferdinand von Walter se zamiluje do Luisy – šestnáctileté dcery chudého hudebníka. Ferdinandův otec nechce o jejich lásce ani slyšet, protože už synovi chystá výhodný sňatek s bývalou milenkou vévody – lady Milfordovou. Ferdinand se své Luisy nechce vzdát, a tak do děje vstupuje svými intrikami prezidentův tajemník Wurm. Luisin otec je ve vězení. Wurm jí namluví, že ho odtamtud dostane pouze tak, že napíše milostný dopis jinému muži. Ferdinand však neví že Luisu Wurm donutil. V žárlivosti ji otráví. Když mu Luisa těsně před smrtí poví pravdu, otráví se také. Hlavním motivem dramatu je nešťastná láska. Autor tak kritizuje německou společnost, nenávist, vypočítavost a intriky bohatých.

Žádné komentáře:

Okomentovat