Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Miguel de Cervantes Y Saavedra (1547 – 1616)

působil v oblasti prózy, poezie a dramatu. V bitvě u Lepanta přišel o levou ruku a později padl při válečné výpravě do zajetí Turků. Pět let zůstal v otroctví v Alžíru, ze kterého jej vykoupili příbuzní. Zemřel ve velké bídě.
Dílo:
„Důmyslný rytíř don Quijote de la Mancha“ – vrcholným dílem španělské renesance. Děj se odehrává ve Španělsku v dobách středověku, ale můžeme jej přenést i do současnosti, protože má nadčasový význam. Hlavním hrdinou je zchudlý zeman Quijote, který čte rytířské romány. Rozhodne se pozdvihnout a obnovit pověst potulných rytířů. Vlastními silami si vyrobí helmu, doplní sešlou výzbroj, pokřtí svého slaboučkého koníka – Rosinante. V jeho mysli je však Rosinante nádherný a urostlý kůň. Podobné vybájené představy má i o své milé – Dulcinee, ale je to obyčejná venkovská děvečka. Don Quijote se vydává na cesty, kde bojuje proti imaginárním nepřátelům (např. proti větrným mlýnům). Při svých činech ho doprovází pouze výsměch, hanba a nepochopení ostatních. Po mnoha událostech se navrací domů, vše si uvědomí, že jeho snažení bylo vlastně zbytečné a nesmyslné. Don Quijote umírá, ale jeho myšlenky nacházejí nového pána – je jím Quijotův sluha Sancho Panza. Ten se rozhodl v jeho skutcích pokračovat a dokázat tak slávu rytířství.
Anglická renesance
Wiliam Shakespeare (1564 – 1616)
narodil se v Stratfordu. Chodil na gymnázium, naučil se zde latinsky a řecky. Oženil se s o 8 let starší ženou. Roku 1585 odešel do Londýna, stal se zde hercem a později spolumajitelem herecké společnosti. Napsal mnoho tragédií, komedií a historických her. Na sklonku života se vrátil do rodného Stratfordu, kde za nedlouho zemřel.
Díla:
Komedie
„Zkrocení zlé ženy“
„Sen noci svatojánské“ – jedná se o komedii, její děj se odehrává prvního máje v lese nedaleko Athén. Ve hře vystupují reální i pohádkové bytosti. Všechny řeší problémy s láskou. V popředí se odehrává svatba vévody Thésea s Hippolytou – královnou amazonek. Do lesa utíkají mladí Athéňané – Lysandr, Demetrius, Hermie a Helena. Oba mladíci milují Hermii, ale Helena chce získat Demetriovu lásku. V lese ale nejsou sami. Hádají se tu Oberon s Titánií – králové skřítků a víl. Podezírají se z nevěry a vyčítají si žárlivost. V příběhu vystupuje i Oberonův sluha Puk, ten připraví kouzelný nápoj lásky. Nejdříve jím způsobí zmatek, ale nakonec se vše usmíří. Lysandr získává lásku Hermie a Demetrius se zamiluje do Heleny. Kromě svatby Thésea s Hipplytou se nakonec konají ještě dvě svatby. Náplní komedie je láska. V komedii se prolínají roviny skutečné a snové.
Historické hry
„Jindřich VI.“
„Julius Caesar“
„Richard III.“

Žádné komentáře:

Okomentovat