Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Hlavní rysy romantismu:

Hlavní rysy romantismu:
Rozpor mezi snem a skutečností (sen o svobodě)
Hrdina se cítí osamocen, vyřazen ze společnosti, je výjimečný svým osudem.
Láska je většinou nešťastná, hrdina si vysní ideál a pak je zklamán, žena je vázána společenskými konvencemi.
Autorův subjektivismus
hrdina splývá s autorem, vyjadřuje jeho názory (autor se ztotožňuje se svým hrdinou). Příroda často vystupuje jako utěšitelka.
Díla jsou často tajemná, osudová, hrůzná, někdy je hrdina životem znuděn tak, že mu nezáleží na životě.



Anglická literatura

George Gordon Byron (1788 – 1824)
příslušník zchudlé anglické aristokracie, byl stěžejní osobností anglického romantismu. Po smrti svého otce žil s matkou ve Skotsku, pak Skotsko opustil a vrátil se do rodné Anglie, kde zdědil sídlo v Newsteadu a šlechtický titul lorda. Cestoval po Evropě – Švýcarsko, Německo, Itálie, Řecko, Španělsko, Portugalsko, ale většinu času strávil v Itálii, kde od roku 18185 zůstal natrvalo. Nakazil se morem a zemřel.
Dílo:
„Childe Haroldova pouť“ – básnický epos, má autobiografické rysy. Má 4 zpěvy. Jeho hrdina putuje v době napoleonských a národních válek (1812 – 1818) přes Evropu do Řecka a Itálie. Hl. hrdina je potomek anglického šlechtického rodu (stejně jako Byron). Název „Childe“ se užíval pro označení šlechtice před jeho pasováním na rytíře. První zpěv nás zavádí do Anglie, kde žije mladý šlechtic Childe Harold. Je znechucený morálkou vyšších vrstev, hodnotami, které zde lidem vládnou a jejich pokrytectvím. Nenachází význam a smysl svého života. Opouští svůj domov a odchází do Portugalska, které je pod nadvládou anglických vojsk, a Španělska, žijícího bojem proti Napoleonovi. Ve druhém zpěvu jde přes Řecko do Albánie, ve třetím zpěvu prochází Bruselem; bojištěm bitvy u Waterloo a údolím Rýna až k Ženevskému jezeru. Pouť končí cestou přes Itálii a zastávkou na pustém pobřeží. Childe Harold je ztělesněním romantického hrdiny. Cítí se osamocený a nepochopený ve společnosti. Jeho duševní svět nedosáhl svého naplnění, podobně jako svět milostný. Proto utíká pryč do exotických krajů, cizích měst a kultur. Volnost nachází v nespoutané přírodě.

Žádné komentáře:

Okomentovat