Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Prvek 4: Důsledky

Pro každou kombinaci rozhodovací varianty a reálného stavu bude existovat důsledek. Takže, jestliže budeme mít N alternativních variant a M vzájemně se vylučujících reálných stavů, bude existovat N x M možných důsledků.
Možné důsledky můžeme zkoumat na mnoha úrovních. Např., Mach rozlišuje mezi 3 úrovněmi důsledků:
• Primární důsledky, které jsou přímými údaji operativního výsledku události.
• Zprostředkované důsledky, které jsou interpretacemi události, vyjádřené v jakýchkoliv mírách, které používáme k popsání výsledku.
• Ohodnocené výsledky, které jsou mírou hodnoty nebo užitečnosti výsledku rozhodování. Tato poslední skupina důsledků bude odrážet preference rozhodovacího subjektu nebo strukturu hodnot.

Tak, v rozhodování o kapacitách, již dříve popsaném, může existovat takovýto důsledek popsaný na každé úrovni následovně:
Primární důsledek: "Roční poptávka je 8000 jednotek a my jsme plánovali kapacitu na 7000 jednotek. Materiální náklady jsou Ł 24.
Zprostředkovaný důsledek: "Zisk z výrobků je Ł 50 000 měsíčně a množství neuspokojené objednávek je velké a stále se zvyšuje."
Hodnocený důsledek:"Obecně jsme spokojeni s výrobou, dostáváme tržby včas v době, kdy společnost nutně potřebuje prostředky. Nicméně, jsme znepokojeni neuspokojením našich zákazníků, a budeme se snažit toto neuspokojení redukovat.
Všimněte si, když se pohybujeme od primární k hodnotící úrovni, vliv rozhodovacího subjektu se stává důležitějším. Různý rozhodovací subjekt s různými hodnotami může mít jiný způsob interpretace výsledků výroby na hodnotící úrovni. Mohou být také vybrána různá měřítka na zprostředkované úrovni. Také si všimněte, jak na každé úrovni potřebujeme popsat více jak jeden atribut výsledků. Tak, na primární úrovni, bude popis samotné poptávky nepřijatelný; potřebujeme totiž popsat poptávky a zároveň kapacitu a materiální náklady. Obdobně, na hodnotící úrovni, pojednáváme o 2 atributech zisku a neuspokojení objednávek přičemž jsme se pokusili o jejich určité porovnání. V zásadě existuje na hodnotící úrovni "velký tlak" na to pokusit se o vyjádření každého důsledku rozhodování jednoduchým způsobem. Tak se stává hodnocení značně srozumitelnější.

Žádné komentáře:

Okomentovat