Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

1.vlastní básnická činnost

„Kytice z pověstí národních“ – obsahuje 13 balad, z nichž se ještě každá rozpadá do kapitol. Příběh bývá zádumčivý, s pohádkovými motivy, postavami a často má špatný konec. Lidé jej přijímají smířlivě, protože si ho zaslouží jako následek neposlušnosti, nedobré povahy, svých prohřešků či vzdorování osudu. Nad nadpřirozenými mocnostmi vítězí rozum a opravdová láska. 11 z nich vyšlo už před roku 1853 časopisecky.
„Kytice“ – na hrobě své zemřelé matky, jejíž duše se převtělí v kvítek mateřídoušky truchlí sirotce. Pouze však ti, co milují vlast, mohou najít cestu ke květině, a tedy i k matce.
„Poklad“ – na Velký pátek jsou lidé do kostela na mši. Za nimi jde matka s dítětem. Tam, kde dříve býval kámen, stojí skála s otevřeným vchodem. Matka vchází dovnitř a zaslepena zlatem a stříbrem, zapomíná na své dítě. Odloží jej, aby mohla poklady lépe odnášet. Ty se jí ale doma přemění v kamení, jeskyně zmizí i s dítětem a matka musí rok trpět a musí držet pokání aby se se svým dítětem opět na Velký pátek shledala.
„Svatební košile“ – dívka, která již tři roky čeká na návrat svého milého z vojny, vyhrožuje sebevraždou, jestli se jí hoch nevrátí brzy. Milý přichází, ale mrtvý. To ale ona pozná až na hřbitově, kam ji dovedl. Zachraňují ji pouze pokání a modlitby.
„Polednice“ – matka přivolala v hněvu na zlobivé dítě Polednici, ta přišla, ale matka ve strachu dítě udusila.
„Zlatý kolovrat“ – pohádkový příběh o hodné Dorničce, kterou matka se sestrou zabijí, kdy si ji chce vzít za ženu král. V lese však Dorničku uzdraví čarovný dědeček. Její končetiny a oči vymění za kouzelný kolovrátek, který nakonec zazpívá celou pravdu. Král poznává situaci a za ženu si bere Dorničku.

Žádné komentáře:

Okomentovat