Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

„Kapitánská dcerka“

– historická povídka. Povstání nevolníků proti církvi, vedl ho Kozák z Ukrajiny Pugačov. Je to příběh důstojníka Griňova, po cestě najde člověka, který je nahý, Griňov mu dá svůj kožich. Ve vojenské pevnosti se Griňov zamiluje do Máši. Pevnost přepadla Pugačova armáda, zabije otce Máši, ale Griňova nechá žít, protože mu zachránil život (tím že mu dal kožich). Propouští Máši i Griňova. Ze zajetí uprchl důstojník, který obvinil Griňova před carevnou z velezrady. Máša se dostane k carevně a vypráví carevně Griňovův příběh. Carevna mu udělí milost.
„Piková dáma“ – povídka, popisuje osud člověka zaprodaného nadpřirozeným silám.
„Výstřel“ – povídka
„Boris Godunov“ – drama, sleduje boj o ruský trůn.
Michail Jurjevič Lermontov (1814 – 1841)
básník, prozaik a dramatik, psal básně lyrické, milostné i revoluční. Narodil se v Moskvě ve šlechtické rodině. Z vysoké školy byl vyloučen pro nedostatečný prospěch a účast při demonstracích. Musel odejít do vyhnanství. Zemřel při souboji.
Dílo:
„O básníkově smrti“ – báseň, obviňuje cara a šlechtu z Puškinovi smrti. Za trest byl poslán do Dagestánu.
„V údolí Dagestánu“ – báseň ve které si předpověděl svojí vlastní smrt.
„Démon“ – romantická poema, anděl, zavržený pohan je odsouzen k věčné samotě, touží po lásce, zamiluje se do pozemské dívky princezny Tamary. Ale Tamara přišla o snoubence a odchází do kláštera. Démon k ní promlouvá a přesvědčí jí a ona se stává jeho milenkou, ale Démonův polibek Tamaru zabíjí.
„Hrdina naší doby“ – román stojící na pokraji romantismu a realismu. Má částečné autobiografické prvky. Román tvoří pět novel: Bela, Maxim Maximyč, Tamaň, Komtesa Mary a Fatalista. Je v nich představen hlavní hrdina – výjimečně nadaný šlechtic Pečorin. Sám z vlastního rozhodnutí se stává společenským vyvrhelem. Ztělesňuje typ tzv. zbytečného člověka, který nenachází štěstí ani v lásce ani v přátelství. V první novele se dozvídáme o lásce Bely k Pečorinovi. Vypravěčem je kapitán Maxim Maximyč, Pečorinův bývalý nadřízený. O vztahu mezi těmito dvěma muži vypovídá druhá novela. Zbylé tři představují Pečorinův deník. Zachycuje hrdinův život plný vzrušení a dobrodružství, kde nechybí ani milostná vzplanutí a nebezpečné okamžiky. V souboji Pečorin zabíjí svého přítele Grušnického. Poslední novela – Fatalista – je spíše filozoficko-společenskou úvahou nad lidským životem, osudem náhodou, snahou člověka a jeho činy. Pečorin měl mnoho dobrých vlastností, ale nechyběla mu ani sobeckost, pohrdání, posměch a cynismus.

Žádné komentáře:

Okomentovat