Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

RENESANCE A HUMANISMUS VE SVĚTOVÉ I NAŠÍ LITERATUŘE

Počátek 14. století v Itálii až do počátku 17. století všude v Evropě. Dochází k odklonu středověkého pojetí života jako „slzavého údolí“ a jako přípravy na posmrtný život. Zdůrazňuje se život člověka na této Zemi v celé jeho všestrannosti fyzické i duševní vývoj člověka. Dochází k objevům v přírodních vědách a astronomii. Zámořské objevy rozšiřují poznání světa. Otřásly autoritou církve, posílili důvěru v rozum a lidské poznání. Studium přírody a člověka a ideálem nové lidskosti se zabývá učenecký proud zvaný humanismus. Základem vzdělání je antické umění a způsob života. V polovině 15. století Jan Gutenberg vynalezl knihtisk = Inkunábule = prvotisky – knihy vytištěné do roku 1500.
Italská renesance
Výtvarné umění – vyliv řeckého sochařství, zobrazování lidského těla, malířství ovlivnil objev perspektivy.
Michelangelo Buonarroti – sochař, malíř, architekt a básník. Autorem soch Mojžíše a Davida, freskové malby Posledního soudu v Sixtinské kapli a tvůrcem baziliky sv. Petra v Římě.
Leonardo da Vinci – malíř, vědec, vynálezce. Autor fresky Poslední večeře páně a obrazu Mona Lisa.
Rafael Santi – maloval hlavně obrazy krásných madon, jako je např. Sixtinská madona.
Tizian – byl známý především svými portréty.
Literární památky
Dante Alighieri (1265 – 1321)
pocházel z Florencie. Byl stoupencem protipapežské strany, musel kvůli tomuto politickému postoji odejít ze země do vyhnanství. Patnáct let se pohyboval ve Veroně a Ravenně. Zamiloval se do Beatricie, do které se zamiloval, ona zemřela a stala se pro něho symbolem lidské a božské dokonalosti. Láska k ní ho inspirovala k napsání prvního díla „Nový život“ – je to deník lásky.
Dílo:
„Božská komedie“ – hlavní postavou je básník, který během své životní cesty zabloudí uprostřed temného lesa. Vlčice, pardál a lev mu nechtějí dovolit, aby z temnoty, představující lidské hříchy a neřesti vystoupil. Z lesa jej vyvádí Vergilius a prochází s ním Peklem a Očistcem. V pekle si hříšníci odpykávají své tresty. Dante tu nachází své přátele i nepřátele a nimiž rozmlouvá. V očistci lidské duše splácí své hříchy ve víře, že jim bude odpuštěno. Očistec spodobnil básník jako horu v oceánu. Poslední částí Božské komedie je Ráj s Danteho milovanou Beatricí. Ta představuje symbol nejvyšších lidských ctností. Příběh se odehrává v rozmezí jednoho týdne.

Žádné komentáře:

Okomentovat