Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Johann Gottfried Herdev

filozof a estetik
Dílo:
„Myšlenky k filozofii dějin lidstva“ – v tomto díle vyjádřil myšlenku práva každého národa na svou individualitu. Obraz národního charakteru spatřoval v lidové poezii a věřil, že budoucnost patří Slovanům.
Johann Wolfgang Goethe (1749 – 1832)
Goethe se narodil v německém Frankfurtu nad Mohanem. Na otcův příkaz studoval v Lipsku a Štrasburku práva. Pracoval jako právník, císařský rada a ministr ve Výmaru. Zajímal se o biologii, fyziku, optiku a geologii, měl velké malířské nadání a neobyčejné spisovatelské schopnosti. Známe jej jako jednu z vůdčích osobností hnutí Sturm und Drang.
Dílo:
„Prométheus“ – báseň, provolává obraz lidského vzdoru proti bohům.
„Utrpení mladého Werthera“ – děj tohoto dvoudílného deníkového románu se odehrává na záměrně nejmenovaném místě v Německu od května roku 1771 do prosince roku 1772. Autor při psaní využil některých skutečných událostí. Hlavním hrdinou je mladý Werther, který miluje dívku Lottu. Na čas od ní odchází, protože Lotta miluje jeho přítele Alberta, za něhož se pak provdala. Werther ale bez své lásky nemůže žít a po návratu do kraje plného vzpomínek se zastřelí. Druhý díl obsahuje Wertherovy dopisy příteli Vilémovi a Lottě. Přiznává se že bez ní nemůže žít. Toto Goethovo dílo je symbolem nenaplněné, nešťastné lásky, ale přesto skutečné a ryzí. Po zveřejnění románu se mnoho mladých Němců sžilo s osudem Werthera. Jeho příběh vyvolal řadu sebevražd, ale i módu, ve které se lidé odívali jako Werther.
„Hermann a Dorothea“ – epos, ve kterém se vrátil do roku 1796 – do doby Francouzské revoluce. Epos se skládá z devíti zpěvů, z nich má každý dva nadpisy. Jeden se týká obsahu básně a druhý je jménem múzy. Majitel hostince U zlatého lva má syna Hermanna. V tu dobu utíkají za městem uprchlíci bez jídla a šatstva. Hermannova matka posílá syna za nimi s trochou potřebných věcí. Hermann se zde zamiluje do uprchlické dívky Dorothey a nechce už žádnou jinou. Otec ale nechce sňatku povolit. Odolá až nátlaku své ženy. Pozná, že kdyby nesouhlasil, tak Hermann půjde raději na vojnu. Svolí ke sňatku a Hermann i s přáteli odjíždí pro nevěstu. Goethe se vrátil svým eposem k lidovým tradicím. Báseň má národní charakter. Ukazuje život ve městě a povinnosti, které měly děti k rodičům – úcta a poslušnost.

Žádné komentáře:

Okomentovat