Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Emily Brontëová (1818 – 1848)

anglická spisovatelka. Sestra velmi známé Charlotte Brontëové (1816 – 1855) – „Jana Eyrová“, „Villette“, „Shirley“ – hrdiny Charlotiných románů bojují proti opomíjenému postavení ženy tím, že nechají vyniknout a promluvit své ušlechtilé mravní hodnoty.
Dílo:
„Na Větrné hůrce“ – historický román. Odehrává se na Drozdově a Větrné hůrce od druhé poloviny 18. století do počátku 19. století. Základem příběhu je příjezd pana Lockwooda na Drozdov, který si pronajal od pana Heathcliffa z Větrné hůrky. Právě zde se odehrála obrovská láska mezi tvrdohlavou Kateřinou a divokým Heathcliffem. O jejich lásce panu Lockwoodovi vypráví hospodyně Deanová, která na Větrné hůrce dříve sloužila. Kateřina Earnshowová zde vyrůstala se svým bratrem, chůvou, sluhou Josefem a otcem. Jednou otec přivedl z cest Heathcliffa. Od první chvíle se do sebe Kateřina a Heathcliff zamilovali. Kateřina se ale provdala za Edgara Lintona. Heathcliff Kateřinu stále miloval, ale zároveň ji za to nenáviděl. Pomstil se jí sňatkem s Edgarovou sestrou, se kterou měl syna Lintona. Jeho matka brzy zemřela. Edgarovi a Kateřině se narodila dcera Kateřina. Kateřina brzy zemřela a malá Kateřina zůstala s otcem sama. Po jeho smrti odešla na Drozdov a místo Lintona, který zemřel se zamilovala do muže jímž dříve opovrhovala. Závěrem příběhu umírá také Heathcliff, který Kateřinu stále hluboce miluje. Tento román bývá svou velikostí zobrazením lidských citů a dokonalostí srovnáván se Shakespearem. Na hrdinech románu vidíme lidskou bezmocnost, strach, hrdost a nesmrtelnou nenávist. Román na Větrné hůrce byl několikrát zfilmován, poprvé v roce 1939.
Francouzská literatura
Francois Chateaubriand
Dílo:
„Atala“ – románová povídka. Starý indián Šakta vypráví příběh své lásky. Byl zajat indiánskými kmeny, v zajetí se zamiloval do dcery náčelníka Ataly, uprchli do pustiny. Ona si uvědomí, že matka jí zaslíbila panně Marii a nemůže si Šaktu vzít. Atala se otrávila a Šakta dožívá život sám.

Žádné komentáře:

Okomentovat