Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vztahy v rámci soudního systému Společenství

6. Vztahy v rámci soudního systému Společenství. Diskutujte

Soudní moc vyžaduje spolupráci národních soudů a ESD a Soud I.Instance. Dle čl. 220 SES zajišťují tyto soudy dodržování práva při výkladu a provádění zákládajících smluv, zatímco národní soudy v souladu s předpisy svého členského státu vykládají a uplatňují nadřazené a bezprostředně platné práv.
Právní spory, které se týkají práva ES/EU se mohou projednávat u ESD nebo Soud I. Instance i u soudů členských států.
Rozdělení pravomoci mezi soudy členských států a soudy EU platí obecná zásada omezených zmocnění podle které ESD a Soud I. Instance vyvíjejí svou činnost pouze na základě výslovného oprávnění.
ESD je především činný ve dvou základních typech řízení:
a) řízení o předběžných otázkách (výklad ustanovení zejména zakládajících smluv – platnost aktů ES/EU
b) sporná řízení

7. Charakterizujte ústavní úpravu, která je základem vztahu ČR k ES/EU a vztahu českého a evropského právního řádu

ČR se k 1.5.2004 stala členským státem EU. Právní řád ES se stává tak závazný ČR. ČR se tak zavázala vytvořit veškeré podmínky pro jeho aplikaci a v respektu k vlastní suverenitě i závaznost právních norem ES.
Nové právní vztahy jsou tak nadřazeny právnímu řádu ČR.
Přímá účinnost normativního systému umožňuje dovolávat se použití tohoto právního řádu i možnost či povinnost orgánů veřejné moci podle něho rozhodovat.
Podmínky přijetí a úpravy smluv zavázaly přistupující státy určitými plněními – podmínky tvoří nedílnou součást multilaterální smlouvy.
ČR prohlásila ratifikované mezinárodní smlouvy ve smyslu čl. 10 Ústavy za součást právního řádu – přístupovou smlouvou převzala jako součást právního řádu i komunitární právo, především zakladatelské smlouvy ES.
Ústava upřednostňuje mezinárodní smlouvy (i smlouvy ES/EU) před zákony. Čl. 87 odst.2 (po novele) zavádí možné rozhodování Ústavního soudu o mezinárodních smlouvách dle čl. 10a a 49 Ústavy – souladnost s ústavním pořádkem. Není možné ratifikovat takovou smlouvu, pokud by nesoulad nebyl odstraněn.
Z toho vyplývá, že zakladatelské smlouvy mají přednost před zákony, ovšem ve vztahu k ústavnímu pořádku mají rovné postavení.
Ústava neupravuje vztah k derivovanému právu ES.

Žádné komentáře:

Okomentovat