Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Popište subsidiární roli čl. 234 při napadání legality aktů ES

10. Popište subsidiární roli čl. 234 při napadání legality aktů ES.
V řízení o předběžných otázkách ESD interpretuje SES, platnost a výklad aktu institucí Společenství a Evropské centrální banky a výklad státu orgánů, které zřídila Rada EU.
ESD interpretuje Smlouvu, národní soud tuto interpretaci aplikuje. Jednotlivec nemá možnost odvolání k ESD, národní soud rozhoduje o zaslání otázky a její znění.
čl. 234
odst. 2
Povinnost požádat ESD o výklad práva má pouze soud poslední instance, je povinen vždy přerušit řízení a předložit ESD žádost o výklad. Neučiní tak, byla-li jž právní otázka vyřešena ESD – ustálená judikatura ESD a dále je-li výklad natolik zřejmý, že nepřipouští žádné rozumné pochybnosti
odst.3
Zjistí-li soud členského státu v probíhajícím sporném řízení, že norma sekundárního práva ES je v rozporu se zakládajícími smlouvami ES nebo obecně uznávanými zásadami v právu, je povinen jednání přerušit a požádat ESD o přezkoumání platnosti normy sekundárního práva. Tato povinnost platí pro všechny soudy členského státu. Tento soud však nesmí normu práva ES prohlásit za neplatnou, pokud shledali rozpor s normou ES , která má vyšší právní sílu.

Žádné komentáře:

Okomentovat