Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Prameny práva v rámci II. pilíře a jejich závaznost

11. Prameny práva v rámci II. pilíře a jejich závaznost
II. pilíř - společná zahraniční a bezpečnostní politika

Společná zahraniční a bezpečnostní politika (SZBP)
Společná zahraniční a bezpečnostní politika (SZBP) byla zřízena a je prováděna podle hlavy V Smlouvy o Evropské unii. Nahrazuje Evropskou politickou spolupráci (EPS) a činí opatření pro možné vymezení společné obranné politiky, která může časem vést až ke společné obraně.
Cíle tohoto tzv. druhého pilíře Unie jsou stanoveny v článku 11 (bývalý článek J.1) a k jejich dosažení jsou používány specifické právní akty (společná akce, společný postoj), o jejichž použití musí jednomyslně rozhodnout Rada. Vstupem Amsterodamské smlouvy v platnost přibyl nový nástroj společné zahraniční a bezpečnostní politiky – společná strategie, o které se zmiňuje nový článek 12. Amsterodamská smlouva rovněž stanovila hlasování kvalifikovanou většinou za určitých podmínek a od jejího podpisu je SZBP předmětem prakticky každého zasedání Evropské rady.
Smlouva z Nice zavedla možnost, aby za určitých podmínek vznikla užší spolupráce na poli SZBP, jejímž cílem bude zavedení společných akcí a společných postojů. Tato užší spolupráce nemůže být uplatňována v záležitostech, které mají vojenské nebo obranné důsledky.

Žádné komentáře:

Okomentovat