Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Prameny práva v rámci III. pilíře a jejich závaznost

12. Prameny práva v rámci III. pilíře a jejich závaznost
III.pilíř
- policejní a justiční spolupráce v trestních věcech
- Hlava VI. SEU článek 34/2

Policejní a soudní spolupráce v trestních věcech
Amsterodamská smlouva kompletně změnila hlavu VI Smlouvy o Evropské unii (neboli „třetí pilíř”) vytvořením prostoru svobody, bezpečnosti a práva. Tato oblast se původně označovala jako „Justice a vnitřní věci” (“Justice and home affairs”), nyní se o ní hovoří jako o „policejní a soudní spolupráci v trestních věcech”. Cílem spolupráce je prevence a potírání následujících problémů:
• rasismus a xenofobie;
• terorismus;
• obchodování s lidmi a kriminální činnost páchaná na dětech;
• obchodování s drogami;
• obchodování se zbraněmi;
• korupce a podvody.
Nová hlava VI zajišťuje užší spolupráci mezi policejními složkami, celní správou a soudy, a to jednak přímo, dále prostřednictvím Evropského policejního úřadu (Europol) a v nutných případech i přizpůsobením trestního práva v členských státech.
Rada bude v rámci třetího pilíře hrát i nadále klíčovou roli, ovšem některé z jejich nástrojů se změnily. Společné stanovisko a úmluva zůstávají, ale společná akce byla nahrazena dvěma nástroji: rozhodnutím a rámcovým rozhodnutím.
Některé členské státy rozvinuly navíc Schengenské acquis do mezivládního rámce, který také zahrnuje policejní a soudní spolupráci. Tato struktura byla rovněž začleněna do právního rámce Evropské unie.
V návrhu ústavní smlouvy byly otázky týkající se prostoru svobody, bezpečnosti a práva spolu s vízovou a azylovou politikou soustředěny do IV. kapitoly III. části.

Žádné komentáře:

Okomentovat