Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Volný pohyb zboží – čl. 28 SES

24. Volný pohyb zboží – čl. 28 SES – obecně diskutuje

Kvantitativní omezení
Spočívá v početních limitech na dovážené nebo vyvážené zboží. Důvodem je hlavně snaha o ochranu domácí produkce před zahraniční konkurencí. Jsou daleko závažnější než tarifní omezení, protože úplně zakazují dovoz a tím znemožňují pohyb kapitálu.

Velice těžké stanovit v praxi co je opatření s podobným účinkem jako kvantitativní omezení-definici položil judikát ve věci:
• DASSONVILLE: do Belgie dovezl importér z Francie whisky Johnie Walker a VAT 69, kterou
zakoupil od francouzských distributorů těchto značek. Na belgické hranici se dovozci prokázali britským celním osvědčením původu poznámkou o zaplacení spotřební daně a číslem dokladu, (Francie ovšem nevyžadovala osvědčení o původu Scotch Whisky),nicméně belgický zákon vyžadoval pod trestní sankcí oficiální doklad o původu skotské whisky. Jelikož dovozci tento neměli, bylo proti nim zahájeno trestní řízení.
ESD interpretoval, že obchodník, který chtěl dovézt do Belgie skotskou whisky z Francie, má daleko větší problém získat takovéto oprávnění, než ten, který dováží přímo ze země původu. Z toho tedy vyplynulo, že všechny obchodně právní předpisy přijaté členskými státy, které brání obchodu mezi členskými státy,je třeba považovat za opatření mající rovnocenný účinek jako kvantitativní omezení.

Velice často bylo kritizováno široké rozpětí této definice a následně došlo k jejímu prolomení v případu:
• KECK: Francouzští obchodníci v pohraničí byli obviněni, že prodávají zboží pod cenou. Na obhajobu
uvedli, že takto jednali z toho důvodu, že na druhé straně hranic němečtí obchodníci mohou prodávat pod cenou a tím narušují konkurenci v německo-francouzském pohraničí.

Žádné komentáře:

Okomentovat