Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

112/84 Humbolt [1985] ECR 1367

112/84 Humbolt [1985] ECR 1367. Francie zavedla daň z užívání osobního auta. Daň rostla v závislosti na síle vozidla, bez ohledu na to, zda je domácí, či zda je dovezeno. Ale za jakým účelem byl tento systém vytvořen? Při bližším posouzení se ukázalo, že systém je nastaven tak, aby do nižší sazby spadaly domácí vozy a do vyšší vozy zahraniční. SD toto označil za nepřímou diskriminaci podobných výrobků (čl. 90/1).
171/78 Komise vs. Dánsko (Aquavit) [1980] ECR 447. Pro Aquavit (alkohol typický pro Dánsko) byla stanovena nižší daň než pro dovážené alkoholické nápoje. Komise šetřila, zda výrobky mají obdobné (podobné) účinky, i když jsou z jiných materiálů. Dánsko se bránilo, že daň rozlišuje podle použitých surovin (nejsou shodné) a také podle toho, že Aquavit je v Dánsku používán při jiných příležitostech než ostatní alkohol. SD dospěl k závěru, že jde o porušení článku 90 v obou odstavcích. Některé stejné výrobky byly přímo diskriminovány a některé (byť ne stejné) výrobky jsou diskriminovány tím, že je Aquavitu poskytována nepřímá ochrana (z hlediska potřeb mohou být s tímto výrobkem zaměněny).
Kvantitativní omezení a opatření s obdobným účinkem (čl. 28 - 31)
Zákaz omezení dovozu a vývozu - čl. 28-29
Smlouva ES upravuje zákaz kvantitativních omezení v článcích 28 až 30. Zakazují se dovozní i vývozní kvóty. Pojem „opatření mající obdobný účinek“ je vykládán extenzívně, naopak výjimky (čl. 30) jsou vykládány restriktivně. V tomto případě není nutné prokazovat diskriminaci, pokud je tímto opatřením omezen volný pohyb zboží.
2/73 Geddo [1973] ECR 865. Za kvantitativní omezení (kvótu) považuje SD všechna opatření, která úplně či částečně, co do množství, omezují dovoz, vývoz nebo přepravu zboží. Takovým opatřením může být zákaz dovozu, systém kvót, požadavek dovozní či vývozní licence (i když je udělení pouhou formalitou).

Žádné komentáře:

Okomentovat