Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Analyzujte alespoň tři rozsudky ESD /SPS/ týkající se problematiky soutěžního práva

29. Analyzujte alespoň tři rozsudky ESD /SPS/ týkající se problematiky soutěžního práva, diskutujte svůj názor.

27/76 United Brands vs. Komise [1978] ECR 267. SD zkoumal relevantní trh. Komise tvrdila, že relevantním trhem je trh s banány, dovozce namítal, že je jím trh s jižním ovocem. Komise prokázala, že pro určité skupiny obyvatel (děti, starší lidé, diabetici) jsou banány nezastupitelné, konzumují je více (tzv. teorie bezzubých). Komise prokázala, že banány nejsou sezónní záležitostí a na základě cenové elasticity nebyly ceny ovlivnitelné. Komise prokázala i nezaměnitelnost na straně nabídky. SD toto stvrdil -> Komise nepochybila, když definovala relevantní trh, jako trh s banány.

322/81 Michelin vs. Komise [1983] ECR 3461 => Komise zkoumala věrnostní slevy -> lze je poskytovat, když je to kvantitativně zdůvodněno (na objektivním základě). Není možné poskytovat věrnostní slevy typu - „když budeš brát veškeré zboží ode mne, dám ti ho levněji“, „když budeš 3 roky brát zboží ode mne, budeš ho mít levnější“ => to je zakázáno.

7/89 Polypropylene [1992] 4 CMLR 84. Podnikem se rozumí jakékoliv PO, FO, které se zabývají ekonomickými aktivitami (za účelem dosažení zisku, který nemusí být dosahován => není důležité, zda je činnost zisková). Pokud nejsou založeny pouze za výkonem veřejné správy -> podléhají této definici i státní podniky. Tyto dohody nemohou být uzavřeny mezi mateřskou a dceřinou společností => neboť se jedná o jednoho soutěžitele.

41, 44, 45/69 Chemiefarma vs. Komise [1970] ECR 661. Řada společností se rozhodla rozdělit si trh a stanovit ceny. V některých státech měla tato dohoda písemnou formu. Vedle toho však existovala i gentlemanská dohoda o podobných závazcích na území členských států => šlo to poznat ze vzájemné korespondence (Komise má velké vyšetřovací kompetence). Obsah dohody byl stranám znám, chovaly se podle ní.

V případu Polypropylene byla uzavřena ústní dohoda. Nebyly v ní upraveny sankce při nerespektování. Strany se tvářily, že to není závazné a vynutitelné. Komise prokázala, že se strany smlouvou řídí -> následoval postih. Komise na základě tohoto případu definovala pojem „dohoda“ -> je to každý případ, kdy strany dosáhnou konsensu o plánu, kterým limitují (nebo mohou limitovat) své obchodní svobody tím, že určí hranice vzájemných aktivit, nebo tím, že se zdrží aktivit na trhu (aktivní x pasivní závazek).

Žádné komentáře:

Okomentovat