Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Smlouva z Nice

Smlouva z Nice
Na podzim 2000 odmítli Dánové vyměnit korunu za euro a hlasovali proti zavedení společné měny v jejich zemi. V prosinci se v Nice pod předsednictvím Francie konal vrcholný summit Evropské rady. Státy se po velmi bouřlivé debatě kolem reformy evropských institucí před přijetím dalších zemí dohodly na několika změnách.
Hlavní změny, které přinesla Smlouva z Nice (2000)
a. rozšíření většinové volby
b. změna v přidělování křesel v Evropské komisi (1 komisař za každou zemi)
c. zvýšení počtu křesel v parlamentu na 740
d. upravení rozdělení hlasů v Radě ministrů podle počtu budoucích členů
jasný záměr rozšířit Unii o nejlépe připravené země v červnu 2004
2. Pojem „pilíře“ EU – pojem a charakteristika jednotlivých pilířů
První pilíř: Evropská společenství
Evropská společenství představují nejstarší a nejsilnější pilíř EU. Jeho počátky jsou spjaty se vznikem Evropského společenství uhlí a oceli (Pařížská smlouva z roku 1951), Evropského hospodářského společenství a Evropského společenství pro atomovou energii (Římské smlouvy z roku 1957). Cílem Evropských společenství je podle článku 2 Smlouvy o ES podpora harmonického, vyváženého a trvale udržitelného rozvoje hospodářského života, vysoké úrovně zaměstnanosti a sociální ochrany, rovného zacházení s muži a ženami, trvale udržitelného a neinflačního růstu, vysokého stupně konkurenceschopnosti a konvergence ekonomické výkonnosti, vysoké úrovně ochrany a zlepšování kvality životního prostředí, zvyšování životní úrovně a kvality života, hospodářské a sociální soudržnosti a solidarity mezi členskými státy.
Hlavním nástrojem k dosažení těchto cílů je vytvoření jednotného vnitřního trhu s takzvanými čtyřmi svobodami - volným pohybem osob, zboží a kapitálu. S vnitřním trhem úzce souvisí vytváření hospodářské a měnové unie. Od roku 1999 používá dvanáct členských zemí EU společnou měnu euro. Do prvního pilíře dále náleží společné politiky v oblasti zahraničního obchodu, zemědělství a dopravy a patří sem i řada dalších, koordinovaných a tzv. podpůrných politik.

Žádné komentáře:

Okomentovat