Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Volný pohyb služeb

27. Volný pohyb služeb – obecně diskutujte

Právní úprava
• Primární prameny
Čl. 49-55 SES; důležitý je také čl. 12 SES (obecný zákaz diskriminace)

• Sekundární prameny
Čl. 55 stanovuje, že na volný pohyb služeb mají být shodně užita ustanovení čl. 45-48 SES, týkající se svobody podnikání.
Např. co se týká právnické profese, byla v rámci volného pohybu služeb přijata směrnice 77/249 k usnadnění výkonu práva na svobodu služeb advokáta.

• Prameny ve vztahu ke třetím zemím
Podobné svobodě podnikání; zahrnuje asociační dohody a smlouvu o EHP. Navíc zde byla přijata Všeobecná dohoda o obchodu a službách (GATS)

Pojem a obsah volného poskytování služeb
Pojem služeb je definován v čl. 50 SES jako úkony poskytované zpravidla za úplatu, pokud nejsou upraveny ustanoveními o volném pohybu zboží, kapitálu a osob. Dle judikatury ESD sem lze zařadit např. vzdělávání, zdravotní péči, turismus.
Pro právnické osoby platí totéž, co u práva na svobodu podnikání, na základě čl. 55 se použije ustanovení článku 45-48.
Charakteristika služeb je podobná podnikání. Jde o takovou činnost, která je prováděna samostatně, zpravidla za úplatu. To znamená, že poskytovatel sleduje výdělečný účel, ovšem postačuje, pokud jen většina služeb bude úplatná. Služby zdarma sem nespadají.

Čl. 49 SES zakazuje všechna omezení volného poskytování služeb uvnitř ES pro příslušníky členských států, kteří podnikají v některém jiném státě ES než příjemce služby ==> objevuje se tzv. evropský prvek; relevantní je aby podstatné prvky daného vztahu nebyly všechny umístněny do jednoho členského státu.

Žádné komentáře:

Okomentovat