Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Může ES/EU přistoupit k Evropské úmluvě o ochraně lidských práv?

25. Může ES/EU přistoupit k Evropské úmluvě o ochraně lidských práv? Diskutujte.
Evropská úmluva závazná na unijní úrovni není. ESD na žádost Rady vypracoval posudek, který měl dát odpověď nato, zda je vůbec přípustný přístup ES k Evropské úmluvě.
Přistoupení bylo zavrženo. Zásadním právním argumentem bylo, že Společenství v oblasti ochrany lidských práv žádné kompetence nemá a tudíž nemůže vydávat předpisy ani uzavírat mezinárodní smlouvy. (to nebyl příliš šťastný argument, protože lidská práva zařadil na úroveň jiných oblastní jako je zemědělství nebo kultura).
ESD zjistil, že přistoupení k Evropské úmluvě vyžaduje změnu smlouvy o ES. Kolínským samitem v roce 1999 tyto snahy definitivně byly ukončeny.
Dle Evropské úmluvy mohou být stranami výlučně evropské státy, které splňuji požadavky demokratického zřízení a respektují zásady právního státu a to ES není.
Svůj respekt k Evropské úmluvě deklarovalo ES nejen v judikatuře, ale i v některých ustanoveních primárního práva – SEU, JEA atd.
Evropský soudní dvůr není vázán Evropskou úmluvou, používá jí jako doplňkový pramen., ovšem zásadního významu.
ES vyjádřilo svůj závazek být vázán Evropskou úmluvou a obecnými právními zásadami uvedenými v Evropské úmluvě, nikoli uznáním jurisdikce Evropského soudu pro lidská práva.
Jednotlivec se může před orgánem ES dožadovat spravedlivého procesu, bude na orgánu Společenství, zda jej vezme v úvahu a zda rozhodne ve shodě s Evropskou úmluvou. Vynutitelnost takového práva neexistuje.
Právní akty ES nemohu být napadeny před orgány Evropské úmluvy, pokud nebylo porušeno práva na spravedlivý proces.
Jednotlivec může před orgány argumentovat Evropskou úmluvou, orgány by to měli vzít v úvahu a jednat v souladu s ní.
Přijetím Amsterodamské a Nicejské smlouvy se objevila možnost pozastavit výkon určitých práv, které závažně a trvale porušují obecné právní zásady v čl. 6 SEU.
Evropská úmluva je hlavním zdrojem v oblasti lidských práv a vyjadřuje zásady na níž je EU postavena.

Žádné komentáře:

Okomentovat