Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pravomoc ESD rozhodovat v oblasti vnějších vztahů

27. Pravomoc ESD rozhodovat v oblasti vnějších vztahů. Diskutujte.

Interpretační pravomoc ESD měla vliv i na stanovení míry pravomocí Společenství vystupovat ve vnějších vztazích. Od roku 1971 vydal ESD řadu rozhodnutí, které mají dnes povahu závazných vodítek.
ESD rozhoduje o žalobách a o tkz. předběžních otázkách, které jsou oprávněny pokládat zejména nejvyšší soudy. Ty pokud aplikují komunitární právo spolu s národním právem a obsah konkrétního článku komunitárního práva není zcela jasný, mají právo předložit ESD věc s formulovanými otázkami – zda ustanovení je aplikovatelné v daném případě a jaký je jeho skutečný význam. Kromě těchto pravomocí, může ESD podávat na základě žádosti či dotazu výklad ustanovení komunitárního práva.
Členské státy jsou povinny použít jakýchkoli prostředků, aby jednaly v souladu s rozhodnutími ESD. ESD oprávněn ukládat pokuty, pokud nejednají v souladu s rozhodnutím.

28. Podstata a obsah řízení před Komisí v rámci ochrany soutěžního práva
Cílem ochrany soutěžního práva je zaručit stejné podmínky pro všechny soutěžitele a ochránit fungování základních svobod před nežádoucími dohodami nebo před narušením tržního prostředí vyplývajícího nejčastější z monopolního postavení.
Obsah čl. 81 – 89 SES se týkají společných pravidel pro soutěž, daně a sbližování právních předpisů, dále je tato problematika konkretizována v nařízení č. 1/2003, které mění od 1.5.2004 dosavadní systém kontroly práva hospodářské soutěže ES s cílem zefektivnit tuto kontrolu. To se snaží docílit decentralizací některých úkolů z komunitární na národní úroveň. Národní orgány budou mít možnost aplikovat čl. 81 a 82 úplně celé (čl. 6 a 35 nařízení) a komise již nebude mít monopol na udělování individuálních výjimek dle čl. 81 odst. 3.
Veškeré dohody, rozhodnutí jsou v rozporu s čl. 81 odst. 1 a 82, jsou automaticky neplatné a žádné předchozí rozhodnutí institucí o protiprávnosti není nutné.
Komise bude nadále udělovat výjimky blokové jak tomu bylo doposud.
Určité kategorie protisoutěžních jednání podniků budou nedotčené, podnik z této skupiny může být vyjmut komisí nebo národními orgány. Důraz je kladen na spolupráci – o výměnu informací, jejich ochranu a zabezpečit nebezpečí dvojího stíhání a to na úrovni národní a komunitární.

Žádné komentáře:

Okomentovat