Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jaké existují ospravedlnění porušení čl. 25 SES

12. Jaké existují ospravedlnění porušení čl. 25 SES, který zakazuje překážky volného pohybu zboží při přechodu přes hranice.

Čl. 25 SES zakazuje dovozní a vývozní cla a dávky s rovnocenným účinkem – jakákoliv dávka, která pozmění cenu exportovaného zboží z důvodu přechodu zboží přes hranice a má tak stejný efekt na volnou cirkulaci zboží jako clo. (rozhodnutí 24/68 Commission v Italy).
ESD opakovaně rozhodl, že nezáleží na motivu, cíli a určení výnosů vybírání dávek, ale - zda má dané vybírání poplatku omezující efekt na obchod mezi členskými státy.
Pokud získá importér za vybíranou dávku v rámci smluvní svobody identifikovatelný, specifický prospěch a suje je proporcionální tomuto prospěchu, ESD nic nenamítá. Opak však nelze akceptovat.
Dále je možné vybírat dávky komunitárním právem nebo kdy je dávka vyžadována mezinárodní smlouvou, kterou jsou všichni členové ES vázáni.
Nelze ospravedlnit porušení čl. 25 čl. 30 SES
Asi nejvýznamnější skupinou dávek posuzovaných v souvislosti se zákazem čl. 25 jsou různé poplatky za inspekční prohlídky či jiné služby. Podle právního názoru ESD nesmí být poplatek za službu odvozen od její hodnoty. Součástí každé služby je právo ji odmítnout. Pokud je služba poskytována a uložen za ní poplatek, bude vždy uznán ESD jako dávka s rovnocenným účinkem clu.
Prohlídky vykonávané na základě komunitárního nebo mezinárodního práva mohou být zpoplatněny pouze do výše nákladů spojených s jejich prováděním.
Podmínky poplatků za prohlídky na základě kom. nebo mez. práva:
a) nepřevyšují skutečné náklady prohlídek
b) prohlídky jsou povinné a stejné pro všechno dotčené zboží
c) napomáhají volnému pohybu zboží

Žádné komentáře:

Okomentovat