Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

V určitých případech jsou dávky připuštěny -> pokud jsou za ně poskytnuty určité služby

V určitých případech jsou dávky připuštěny -> pokud jsou za ně poskytnuty určité služby, které jsou v poměru k dávce přiměřené. Nemohou to být jakékoliv služby, zkoumá se cíl (pokud je činnost vyžadována právem Společenství).
18/87 Komise vs. Německo [1988] ECR 5427. Německo zavedlo dávky ukládané při dovozu živých zvířat. Sloužily k provedení inspekce na hranicích. SD uznal tuto dávku za oprávněnou.
Zákaz daňové diskriminace (čl. 90 - 93)
Čl. 90 (ex-čl. 95) zakazuje diskriminaci při zdaňování. Vyšší zdanění dovážených výrobků může mít stejné účinky jako dovozní clo nebo jiná podobná dávka. Uložená daň musí být znevýhodňující, samotné uložení daně není protiprávní.
V odstavci 1 se hovoří o tom, že „členské státy nepodrobí přímo nebo nepřímo výrobky jiných členských států vyššímu zdanění než tomu, jemuž jsou…podrobeny podobné výrobky domácí.“ Pojem „podobných výrobků“ je vykládán velmi široce - jsou to takové výrobky, které uspokojují stejné potřeby spotřebitelů, a mohou být předmětem konkurence.
V odstavci 2 se zakazuje „…zdanění, které by poskytovalo nepřímou ochranu jiným výrobkům.“

21/79 Komise vs. Itálie [1980] ECR 1. Druhotně zpracovaný olej je daňově zvýhodněn oproti prvotně zpracovanému oleji (ekologická argumentace). Ale toto opatření Itálie nevztáhla na olej dovážený - argumentovala tím, že není schopna posoudit o jaký olej se jedná, a tak všechny dovážené oleje bez výjimky spadají do koše s vyšší sazbou. Zde se jedná o podobné výrobky (čl. 90/1) a o případ přímé diskriminace. SD zkoumal oprávněnost argumentů Itálie. Ta prohrála, neboť zde existuje princip proporcionality -> pokud Itálie chtěla chránit ekologičnost, mohla zvolit jiný způsob (kontroly, certifikáty).
148/77 Hansen [1978] ECR 1787. Poskytovalo se daňové zvýhodnění pro malé podniky vyrábějící alkoholické nápoje. Jenže se poskytovalo pouze domácím výrobcům. Znovu jde o případ přímé diskriminace - čl. 90/1.
55/79 Komise vs. Irsko [1980] ECR 481. Zde SD posuzoval procesní normy (způsob výběru daně). Pro dovozce byla stanovena nepřímo daň vyšší, neboť domácí si mohli splatnost daně odložit v čase. Případ nepřímé diskriminace.

Žádné komentáře:

Okomentovat