Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Rozsudek ve věci VAN DUYN:

Rozsudek ve věci VAN DUYN:
Nizozemka paní Van Duyn se chtěla přestěhovat do VB, za účelem výkonu zaměstnání, jako
Sekretářka scientologické církve. Ministerstvo vnitra VB ji vstup nepovolilo z důvodu ochrany veřejného pořádku. ESD odpověděl v předběžné otázce tak, že členský stát může z důvodu veřejného pořádku, pokud to považuje za nezbytné, odmítnout státnímu příslušníku jiného členského státu využít zásady volného pohybu pracovníků v případě, že takový státní příslušník hodlá přijmout určitou nabídku zaměstnání a to i v případě, že své státní příslušníky stát takto neomezuje.

Důvody ochrany veřejného zdraví lze uplatnit jen při vstupu na území členského státu. Nemoci, které
vzniknou po vydání prvního povolení k pobytu nemohou být důvodem pro odmítnutí prodloužení platnosti povolení k pobytu nebo vyhoštění. Výjimkou jsou závažné nemoci podléhající karanténě, jako např. tuberkulóza, syfilis... a také toxikomanie a těžké duševní poruchy.

K aplikaci omezení je potřeba dodržet určité procesní zásady. Rozhodnutí o vydání/ nevydání musí být vydáno do 6 měsíců od podání žádosti. Dotyčná osoby může zůstat na území až do vydání rozhodnutí. Pokud je rozhodnuto o vyhoštění, musí byt oznámena lhůta, 15 dnů pokud osoba dosud neobdržela povolení k pobytu, jinak měsíc.

Žádné komentáře:

Okomentovat