Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jaký je systém ochrany lidských práv v EU podle Smlouvy o ES...

26. Jaký je systém ochrany lidských práv v EU podle Smlouvy o ES, Smlouvy o EU a judikatury ESD (srovnejte rozhodnutí ve věci ERT a Wachauf).

Až v roce 1970 dává ESD podnět k úpravě vztahu EU k lidských právům. Soud tato práva prohlásil za součást obecných zásad komunitráního práva, za inspirační základ prohlásil ústavní tradice společné pro všechny členské státy a plně odkázal na Evropskou úmluvu.
Komplexní textové zpracování lidských práv obsahuje až Charta základních práv EU, byla přijata 7.12.2000 v Nice.
Charta je založena na modelu deklarace lidských a občanských práv a v odkazu na ústavní tradice členských států EU a jejich mezinárodní závazky odkazuje na Evropskou úmluvu, judikaturu ESD a ESLP.
ESD zajišťuje ochranu těchto práv, je však vázán ústavními tradicemi členských států a nemůže vyhovět opatřením, kterou jsou neslučitelná s uznanými a ochraňovanými právy těchto států.
Tak mezinárodní smlouvy, na kterých se státy dohodly, mohou dodat návody.
ESD nemá pravomoc zkoumat soulad národních zákonů, které nepatří do působnosti práva Společenství s Evropskou úmluvou.
Rozhoduje pouze v těchto situacích:
a) zvažuje kompatibilitu vnitrostátních zákonů s ustanovením práva ES, která reflektují určitá práva a principy, zejména práva chráněná Úmluvou
b) když státy implementují právo ES mají povinnost zohlednit, aby nedošlo k porušování práv chráněných Evropskou úmluvou

Žádné komentáře:

Okomentovat