Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Stavba, objekty a vzdálenosti ve vesmíru

2.1. Stavba, objekty a vzdálenosti ve vesmíru

- galaxie – naše galaxie Mléčná dráha → v ní je naše Sluneční soustava (30tis. Světelných let od středu galaxie). Mléčná dráha má tvar plochého disku. Celá SS obíhá okolo středu galaxie – ¼ miliardy let je 1 galaktický rok.
- mlhoviny (zředěná mezihvězdná hmota)
- temná hmota (to, co neznáme) – tvoří asi 23%
- slunce – hvězdy typu našeho Slunce - hlavně vodík; jaderná syntéza (spojování molekul)
- bílí trpaslíci - hvězda malého rozměru (asi jako planety), ale s hmotností asi jako Slunce. V nitru bílého trpaslíka je vysoká hustota, až miliarda kg•m-3 , vysoký tlak - atomy jsou proto zbaveny elektronů a tvoří tzv. degenerovaný plyn.
Vzhledem k malé absolutní hvězdné velikosti lze pozorovat pouze blízké bílé trpaslíky
- supernovy - hvězda, která náhle zvýší svou jasnost až stomiliónkrát. Ke vzplanutí supernovy dojde, když teplota v nitru hvězdy převýší 3 miliardy stupňů. Přitom dochází k syntéze těžkých prvků a k intenzivnímu výronu záření a hmoty.
V Galaxii vzplane supernova přibližně jednou za několik století (v minulém tisíciletí to bylo v letech 1006, 1054, 1572 a 1604).
- pulsary - puls a kvasar, rotující neutronová hvězda s rozměry nepřevyšujícími 3 km, vysílající pravidelně impulsy elektromagnetického záření v periodách od několika tisícin sekundy do několika sekund. Perioda je charakteristická pro každý pulsar, s časem se pomalu prodlužuje.
Dosud bylo objeveno více než sto pulsarů, některé se podařilo ztotožnit se zbytky po výbuchu supernov. Vyskytují se zejména v blízkostí galaktické roviny ve vzdálenostech 500 až 1000 parseků.
- černé díry - Kolapsar - zbytek po gravitačním kolapsu hvězdy s hmotností větší než 2 hmotnosti Slunce, při kterém se poloměr hvězdy zmenší pod Schwarzschildův poloměr daný její hmotností. Podle obecné teorie relativity dojde k takovému zakřivení prostoročasu, že z černé díry nemohou unikat žádné hmotné částice ani fotony. Černé díry lze identifikovat pouze na základě jejich gravitačního působení na jiná tělesa (například jako složku dvojhvězdy). V současné době je snaha ztotožnit některé rentgenové zdroje z černých děr (například Cyg X-1).


- AU – astronomická jednotka – střední vzdálenost ze Země ke Slunci
- Ly - Světelný rok – vzdálenost, kterou urazí světelný paprsek za dobu 1 roku ve vakuu
- pc – parsek – vzdálenost, z níž vidíme AU pod úhlem 1 vteřiny

Žádné komentáře:

Okomentovat