Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Městský způsob života ...

městský způsob života – sociální a ekonomické podmínky ve městech vedou ke změnám tradičního způsobu života. Městský způsob života souvisí se změnou funkce rodiny, charakteru zaměstnání, způsobu trávení volného času apod.

metropole – velké město, většinou politicky, hospodářsky a kulturně nejvýznamnější středisko určitého území. Často hlavní město státu.

migrace, stěhování obyvatelstva – relativně trvalé přemístění, většinou související se změnou trvalého (obvyklého) místa bydliště. Rozlišuje se migrace vnitrostátní mezi územními jednotkami státu a mezistátní přes hranice státu, kde dochází k imigraci – přistěhovalectví a emigraci – vystěhovalectví. Důležitými charakteristikami migrace jsou počet a struktura (věková, profesní, vzdělanostní apod.) migrantů a důvody stěhování.

migrační proud – množství migrantů, kteří se v určitém časovém období přestěhují z územní jednotky „A“ do územní jednotky „B“.

migrační přírůstek – rozdíl mezi počtem přistěhovalých a vystěhovalých ve sledovaném území za určité časové období, většinou za jeden rok.

míra nezaměstnanosti – poměr mezi práci hledajícími a ekonomicky aktivními osobami. Ukazuje na rozsah nezaměstnanosti, je jedním z ukazatelů hospodářského vývoje v pohledu celostátním i regionálním, udává se zpravidla měsíčně.

míšenec – potomek rodičů rozdílných lidských ras. V latinskoamerických zemích se díky tamější rasové rozmanitosti obyvatel vyvinuly porůzné typy míšenců specifické názvy; mestic pro potomka rodičů indiánského a bělošského původu, mulat pro potomka rodičů čené a bílé rasy či zambo pro potomka rodičů černošského a indiánského původu.

monarchie – forma vlády, kde stojí v čele státu panovník (král, císař, emír) s osobními privilegii. Rozlišuje se absolutistická monarchie, v níž panovník má veškerou státní moc, a konstituční monarchie, ve které je moc panovníka omezena ústavou a hlavní podíl na řízení státu má volený parlament a vláda. Funkce panovníka je pak hlavně reprezentační.

Žádné komentáře:

Okomentovat