Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Monokulturní hospodářství

monokulturní hospodářství – se vyznačuje trvalým výrazným podílem jedné plodiny na celkových osevních či zemědělských plochách, a to bez ohledu na jednostranné vyčerpávání půdy a na potřeby místních obyvatel. Monokulturní hospodářství vede k jednostranné závislosti země (oblasti) na poptávce po dané plodině, ale může mít i vliv na politickou svébytnost.

nacionalismus – soubor ideologických a politických koncepcí, které jsou založeny na tvrzení o nadřazenosti vlastního národa. Ve vyhraněné podobě vede nacionalismus k nepřátelství vůči jiným národům a je častým zdrojem ozbrojených konfliktů.

národ – historicky vzniklá pospolitost lidí, která se zformovala v procesu etnogeneze, především na základě společného jazyka, kultury, území a hospodářství a jejíž členové cítí vzájemnou sounáležitost. Současné národy se začaly utvářet hlavně v průběhu 19. stol.

národnostní menšina – skupina obyvatel nepatřící k většinovému národu ve státě založeném nenárodnostním principu.

neolitická revoluce – počátek obdělávání půdy a setí obilných trav v mladší době kamenné (kolem r. 7000 př. n. l.), jakož i následné šíření kulturních rostlin z eurasijských oblastí příhodných pro zemědělství. To umožnilo uvolnit část obyvatel, dosud zcela zaměstnaných opatřováním potravy, pro jinou činnost.

neutrální stát – stát, který se zavázal neúčastnit se žádného ozbrojeného konfliktu (mimo obrany vlastního území) a nezapojovat se do vojensko-politických bloků. Dlouhodobě neutrální státy jsou např. Švédsko nebo Švýcarsko.

nezaměstnanost – přirozený jev tržní ekonomiky, kdy na pracovním trhu dochází k přebytku pracovních sil; je – li vysoká, stává se nezaměstnanost sociálně politickým problémem. To platí pro tzv. dlouhodobou nezaměstnanost nebo nezaměstnanost mladých; používá se ukazatel míry nezaměstnanosti. Aktivní politikou zejména státních orgánů (např. veřejně prospěšné práce) se omezuje rozsah nezaměstnanosti, a to většinou podle situace v určitých oblastech.

občanská válka – ozbrojený boj o moc uvnitř státu, kdy soupeřící strany využívají vojenskopolitických prostředků.

Žádné komentáře:

Okomentovat