Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Demografie...

demografie – vědní obor, který se zabývá studiem demografické reprodukce lidských populací a podmíněnostmi tohoto procesu.

diktatura – nedemokratická forma vlády jednotlivce, skupiny nebo politické strany, kdy dochází k nekontrolované koncentraci moci. Zatímco v autoritativní demokracii jsou v omezené míře občanské svobody zachovány, v totalitní diktatuře (totalitarismu) důsledné uplatňování státní ideologie za použití mocenských prostředků (policie, armády) vede k popření základních práv a svobod. K takovému typu diktatury patřil například fašismus nebo stalinismus.

dojížďka za prací – jedna z forem územního pohybu obyvatelstva, při které dochází k opakovanému přemisťování mezi místem bydliště a místem pracoviště.

dopravní koridor – přirozený či uměle vytvořený soubor dopravních cest (např. vodní tok, silnice, železnice, elektrické vedení), procházející „úzkým“ místem mezi dvěma lokalitami.

dopravní poloha – poloha v dopravní síti, součást geografické polohy.

dopravní síť – soubor dopravních linií a uzlů určitého území, zahrnující všechny druhy dopravy. Je výsledkem historického vývoje a jeho reakce na potřeby hospodářství, a to pod vlivem přírodních a územně technických podmínek. Můžeme ji vyjádřit například počtem km na určitou plochu.

dopravní uzel – místo, v němž se sbíhají či protínají dopravní cesty nejméně dvou různých dopravních prostředků (např. silnice a železnice). Je – li zastoupen jen jeden druh dopravy, hovoříme např. o železničním uzlu.

ekonomická integrace – propojování původně samostatných ekonomických jednotek nebo států v nové ekonomicky vnitřně jednotné celky

ekonomická úroveň – zahrnuje úroveň všech stránek ekonomické reprodukce, tj. výroby, rozdělování, směny a spotřeby. Prostřednictvím mezinárodně používaných ukazatelů (např. hrubý domácí produkt, hrubý národní produkt, inflace, bilance zahraničního obchodu, sektorová zaměstnanost) umožňuje porovnat země a rozdělit je podle zastoupení hospodářských sektorů či odvětvové struktury.

Žádné komentáře:

Okomentovat