Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Státní samospráva...

státní samospráva – správa prostřednictvím volených představitelů. V územním pohledu je typickým příkladem místní (lokální úroveň); obec – zastupitelstvo – Starosta (popř. primátor). Na regionální úrovni působí vyšší územně samosprávní celky – kraje. Na celostátní (republikové) úrovni působí parlament ČR – výbory - poslanci (dolní komora Poslanecká sněmovna má 200 členů, horní komora Senát má 81 členů).

satelit – územně oddělená číst velkoměsta; závislý stát.

státní správa - správa prostřednictvím dosazených představitelů.

sčítání lidu, census – přesnější je označení sčítání lidu, domů a bytů. Souborná statistická akce sběru dat, zpracování a publikování vybraných demografických, ekonomických a sociálních charakteristik. Provádí se k určitému časovému okamžiku obvykle v desetiletých intervalech. První moderní sčítání lidu na území ČR proběhlo v roce 1869, poslední v roce 2001.

sekundér, sekundární sektor – hospodářský sektor zahrnující zpracovatelské obory průmyslu a stavebnictví – hutnictví, elektrotechnika, chemický průmysl atd. V industriální společnosti má největší podíl ze všech hospodářských sektorů.

Sever versus Jih – geograficky nepřesné, často však používané rozdělení světa vycházející z ekonomické nerovnováhy mezi oblastmi „bohatými“ – převážně na Severu a „chudými“ na Jihu, nahrazující do určité míry dřívější konfliktnost ve vztazích Východ – Západ. Jih je složen z více než 130 nezávislých rozvojových zemí (dříve zpravidla kolonií), Sever pak z několika vyspělých zemí (na 2/5 obývané plochy kontinentů žije 1/4 obyvatel Země, vytváří však 85% průmyslové produkce). Problém existuje již od 50. let 20. stol., pro rozdílné názory na řešení (např. suroviny, potraviny) dosud přetrvává.

sídelní systém – je tvořen jednotlivými sídly a jejich vzájemnými vazbami. Pro sídelní systém je charakteristické hierarchické uspořádání, jehož zřetelným projevem je velikostní rozrůznění sídel podle počtu obyvatel. Podstatou tohoto uspořádání jsou vztahy podřízenosti a nadřazenosti, vyplývající z rozsahu funkcí, které sídlo poskytuje svému zázemí. Podle velikosti obchodní sítě, kapacity škol nebo zdravotnických zařízení, množství pracovních příležitostí apod. lze rozlišit několik úrovní střediskových sídel, jejichž obslužné funkce využívá obyvatelstvo sídel nestřediskových.

Žádné komentáře:

Okomentovat