Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Etapizace vzniku a rozvoje průmyslu

3. fáze - začínající zhruba v období 1870/80 a sahající až k 1. světové válce - byla charakteristická intenzivním prostorově inovačním rozšířením revoluce v dopravě (tehdejší výstavba a rozšíření železniční sítě osobní a nákladní dopravy), které silně ovlivnilo další prostorový rozvoj průmyslu. Přestože severozápadní Evropa byla ještě stále v centru přítažlivosti prostorového vývoje průmyslu, výstavba dopravní sítě se rozšířila též mimo evropskou oblast, obvzláště tím byly zasaženy koloniální země se svými nerostnými surovinami. To podpořilo další mimoevropský průmyslový rozvoj se současným rozvrácením výroby ve starých průmyslových regionech (přímo se dají najít první vklady pro vznik tzv. odstředivého průmyslu).
4. fáze - desetiletí po 1. svět. válce je ukončeno světovou hospodářskou krizí (1932) - vyznačuje se rychlým oživením průmyslového vývoje po 1. světové válce a vtažením stále většího počtu zemí do průmyslového rozvoje. Je spojeno s vybudováním makrochemie na bázi uhlí a ropy a též rozmachem elektronického průmyslu, ale rozhodujícím se nakonec stal inovační nárůst automobilizace v systému dopravy.
5. meziválečná fáze - postihuje období od světové hospodářské krize až ke 2. světové válce - hospodářský vývoj je více uzavřený a stále více ovlivňován působením státu (to je podmííněno odrazem zkušeností ze svět. krize). Dochází k šíření neomerkantilistických tendencí (dovoz s celními bariérami), k poklesu industrializačních tendencí v mimoevropských rozvojových zemích (odrazem vlivu obranných faktorů v rozmísťování průmyslu v tomto meziválečném období je tehdejší snaha o dalekosáhlé zásobování).
6. poválečná fáze - 2. světová válka je prahem k nové bouřlivé fázi prostorového rozvoje průmyslu, charakterizovanou přibývajícím politickým osamostatňováním původně silně závislých oblastí a jejich industrializací (jejich orientace na vznik základní struktury průmyslu). V tradičních průmyslových oblastech toto období končí v r. 1974, tj. energetickou krizí, spojenou s prosazením nového oceňování surovin.
7. fáze do konce 80. let ukončená likvidací blokového rozdělení světa světového průmyslového vývoje.
8. fáze od počátku 90. let je spojena nejprve s tendencí k výrazným přesunům průmyslového rozvoje, od poloviny desetiletí pak s celkovou globalizací světové ekonomiky.

Žádné komentáře:

Okomentovat