Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Přirozený pohyb obyvatelstva, přirozená měna obyvatelstva...

přirozený pohyb obyvatelstva, přirozená měna obyvatelstva – pojem používaný v demografii pro vyjádření procesů rození a vymírání lidských populací, pro spojení dvou základních složek demografické reprodukce. Přirozený pohyb obyvatelstva souvisí pouze s přirozenou obnovou populace, tj. při vyloučení migrace.

přirozený přírůstek – rozdíl mezi počtem živě narozených a počtem zemřelých ve sledované populaci v kalendářním roce. Dosahuje – li přirozený přírůstek záporných hodnot, mluvíme o přirozeném úbytku. Základním ukazatelem je hrubá míra přirozeného přírůstku, tj. absolutní přírůstek je vztažen k počtu obyvatel.

rasismus – soubor ideologických a politických koncepcí, které jsou založeny na tvrzení o nerovnocennosti lidských ras, o nadřazení jedné rasy nad ostatními. V extrémní podobě se tyto názory projevily v nacistické ideologii, v poválečném období v politice apartheidu v JAR.

recyklace – ekologicky šetrný a většinou i ekonomicky výhodný způsob využívání přírodních zdrojů. Spočívá v opakovaném použití určité látky, např. vody v chladicích zařízeních, nebo využitelných součástí odpadu z průmyslové výroby, ze zemědělství a z domácností (železa, barevných a lehkých kovů, skla, papíru, textilu, plastů atd.), v jejich navracení do výroby a v opětovném využití (druhotné suroviny).

rekreace – důležitá forma využití volného času. Zahrnuje různé druhy činnosti nebo odpočinku, které směřují k obnově fyzických i duševních sil. Náplní rekreace může být sport, turistika, návštěva kulturního zařízení apod. Rekreace je často spojena s cestováním, proto tvoří jednu z nejdůležitějších forem cestovního ruchu.

rekultivace – umělé obnovení povrchu krajiny poškozené antropogenní činností (např. těžbou nerostných surovin). Spočívá hlavně v úpravách reliéfu a v obnovení půdního a rostlinného krytu. Výsledkem rekultivace je navrácení zemědělství, lesnictví, popř. úprava pro rekreaci nebojnou lidskou činnost (např. vodní plocha pro rekreaci).

repatriace – státem organizovaný dřívější návrat emigrantů zpět do vlasti.

republika – forma vlády, při níž hlava státu (prezident) stejně jako parlament jsou voleny na určité období. V prezidentské republice je prezident nejvyšším představitelem vlády, relativně nezávislé na parlamentu a obvykle je volen přímo občany (např. USA a většina latinskoamerických států). V parlamentní republice je vláda odpovědná parlamentu a prezident je obvykle volen parlamentem (např. ČR).

restrukturalizace – zásadní změna dosavadního zaměření hospodářství či jednotlivých odvětví (oblastí), vyvolaná zastaralostí odvětvové struktury a směřovaná na moderní, konkurenceschopné obory. Nejznámější příklady se týkají tzv. starých průmyslových oblastí v Evropě – např. Porúří.


Článek podporuje:
lisovna, vstřikování plastů , plastové reklamní předměty
Článek podporuje:
skateboard shop, sportovní obuv, koloběžky

Žádné komentáře:

Okomentovat