Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Úloha finančních derivátů na kapitálovém trhu

(derivátové nástroje trhu OTC, burzovní derivátové nástroje)
- Deriváty jsou v první řadě doplňkem finančních trhů. Umožňují účinné rozdělení rizik mezi hospodářské subjekty, vyšší likviditu a dokonalejší tvorbu cen, a tak napomáhají větší pružnosti a stabilitě celého finančního systému. Lepší rozprostření rizik pomocí derivátů by mělo dlouhodobě přispívat k výraznějšímu růstu a stabilitě reálných hospodářských aktivit.
- Derivátové nástroje trhu OTC: jde o kontrakty, které jsou v podstatě podobné úvěrům a půjčkám, neboť se s nimi na sekundárním trhu neobchoduje. Tyto kontrakty se nenakupují ani neprodávají, ale uzavírají. Deriváty trhu OTC CP nejsou. Současný český derivátový trh je téměř výlučně trhem OTC.
- Burzovní derivátové nástroje: mají určité znaky, které je řadí k CP jiné znaky, které je řadí k ostatním finančním nástrojům. Z hlediska zaujímání pozic je lze považovat za CP. Jestliže dříve nakoupený kontrakt prodáme, zbytková pozice je nulová.
- (Kapitálový a derivátový trh, s.20)
Aktivita účastníků trhu s CP
-
Základní charakteristika primárních a sekundárních trhů
- primární kapitálový trh: zde jsou CP umísťovány poprvé, jde o nové emise.Technika umístění může být:
- uzavřená emise: emitent již předem dojedná obchod pouze s potencionálním investorem a ostatním vše oznámí již pouze jako skutečnost.
- veřejný úpis: emitent vydání CP široce oznámí a očekává, že se zájemci sami rozhodnou o koupi.
- tendr: emitent vyhlašuje celkovou hodnotu nabízených CP a jejich nominální ocenění. Od zájemců očekává nabídky na koupi. Po vypršení časové lhůty emitent vybírá nejlepší nabídky směrem dolů do vyčerpání zásob CP.
- Sekundární kapitálový trh: spočívá v nákupu a prodeji CP na burze (organizovaném trhu, resp. mimo burzu. Zde jsou obchodovány již jednou prodané CP.
- (Kolektivní investování, s.7, 8)

Žádné komentáře:

Okomentovat