Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

15. Podílové fondy

Poslání podílových fondů a jejich poslání na kapitálovém trhu
- podílový fond je organizační složka investiční společnosti, v níž je soustředěn cizí majetek, který investiční společnost spravuje. Podílový fond není PO a nemůže tudíž mít své vlastní obchodní jméno.
- (Kolektivní investování, s.76)
Podmínky opravňující prodej podílových listů
- investiční společnost, která chce prodávat podílové listy investorům, musí splnit následující podmínky:
- o vytvoření podílového fondu rozhoduje orgán IS v souladu se stanovami a.s.
- IS musí přijmout statut podílového fondu
- vydávání podílových listů za účelem prodeje musí být schváleno příslušným státním orgánem, který současně schvaluje i statut podílového fondu.
- (Kolektivní investování, s.77)
Druhy podílových fondů:
- otevřený podílový fond
- pro otevřeny podílový fond je charakteristické to, že počet vydávaných podílových listů není předem omezen a podílník má právo na odkoupení podílového listu IS
- (Kolektivní investování, s.77)
- uzavřený podílový fond
- v případě uzavřeného podílového fondu je prodej podílových listů omezen, a to buď počtem vydávaných listů, nebo ohraničením doby jejich prodeje. Podílník uzavřeného podílového fondu nemá právo na zpětný prodej podílového listu IS.
- (Kolektivní investování, s.79)
Statut podílového fondu
- statut podílového fondu má povahu smluvních podmínek mezi IS a investorem (podílníkem). V zásadě stanoví podmínky správy majetku svěření IS v určitém podílovém fondu ke kolektivnímu investování a vzájemná práva a povinnosti IS a podílníka.
- Statut podílového fondu musí obsahovat:
- zaměření a cíle investiční politiky; zásady hospodaření s majetkem; způsob použití výnosů; způsob prodeje majetku; postup při změně ocenění; údaje o IS; obchodní jméno a sídlo banky; způsob zveřejňování zpráv; určení, zda jde o fond otevřený, nebo uzavřený; výše úplaty za správu
- (Kolektivní investování, s.79-80)
Práva podílníka
- podílový lis je zvláštním druhem CP. Majitel podílového listu má právo na odpovídající podíl z majetku v podílovém fondu a právo podílet se na výnosu z tohoto majetku podle statutu podílového fondu.
- Podílník nemá právo na výnosy z majetku IS, nemá právo účastnit se řízení IS či ovlivňovat její investiční politiku. Tím se zásadně liší postavení podílníka od postavení akcionáře.
- (Kolektivní investování, s.80)
Uzavření podílového fondu
- uzavřením podílového fondu se rozumí ukončení správy majetku a vyplacení majetku podílníkům. Tato situace se může týkat jak otevřených, tak uzavřených podílových fondů.
- O uzavření podílového fondu nemůže rozhodnout sama IS. Pokud tak hodlá učinit, musí nejprve získat souhlas příslušného státního orgánu
- (Kolektivní investování, s.80)

Žádné komentáře:

Okomentovat