Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

6. Obchodování s kuponovými dluhopisy

Pojmové vymezení
- většina dluhopisů se splatností převyšující jeden rok je spojena s kupony. Kuponové dluhopisy jsou dluhovými nástroji se splatností obvykle podstatně delší než dluhopisy bezkuponové. Jejich vlastnictví opravňuje k pravidelným příjmům mezi emisí a dobou splatnosti nominální hodnoty. Pravidelné platby se nazývají kupony. Většinou se splácejí ročně nebo pololetně
- (Kapitálový a derivátový trh, s.100)
Podstata anuity
- anuita představuje několik stejných hotovostních toků po určité období. Jde o běžný tok hotovosti. Například kuponové dluhopisy s pevnými kupony jsou spojeny se stejnými kuponovými platbami.
- (Kapitálový a derivátový trh, s.100-1)
Oceňovací vztahy u kuponových dluhopisů
-
Alikvotní úrokový výnos
- ve skutečnosti se dluhopisy obvykle nekupují přesně jedno období před první kuponovou platbou . Poté vznikají dva problémy:
- je ovlivněna doba diskontování u každého cash flow.
- pro vlastníka představuje dluhopis denně nabíhání úroků. V případě dluhopisů s pololetní výplatou kuponu vlastníkovi nabíhá 1/180 přísštího kuponu. Kupující dluhopisu platí dohodnutou cenu dluhopisu plus naběhlý úrok neboli alikvotní úrokový výnos. Naběhlý úrok se počítá vynásobením příštího kuponu podílem, v jehož čitateli vystupuje uplynulá doba od předchozí výplaty kuponu a ve jmenovateli je doba mezi výplatou kuponu.
- (Kapitálový a derivátový trh, s.108-9)
Užití kuponových dluhopisů v ČR
- v Remituje kuponové dluhopisy MF ČR, velké společnosti a města. Veřejně obchodované emise eviduje v zaknihované podobě SCP. Se státními kuponovými dluhopisy, s většinou podnikových dluhopisů a některými dluhopisy měst se obchoduje na BCCP.
- (Kapitálový a derivátový trh, s.109-10)
Podstata kuponového efektu
- značné zadlužení některých vlád způsobené rozpočtovými deficity v osmdesátých a devadesátých letech mělo za následek, že se počet státních dluhopisů značně zvýšil. Dokonce pro stejnou splatnost existuje v některých zemích několik dluhopisů. Patrný rozdíl ve výnosech těchto dluhopisů se nazývá kuponový efekt. Jde tedy o vliv kuponu na výnos do splatnosti dluhopisu.
- (Kapitálový a derivátový trh, s.118)
Konstrukce dluhopisových indexů
- dluhopisové indexy slouží investorům pro rychlé získání informací o vývoji trhu s dluhopisy a pro rozhodování o optimalizaci jejich portfolií. Problémem při výpočtu indexů je získání dostatečně přesných cen, za které se s dluhopisy obchoduje, protože údaje pražské burzy nejsou dostatečně reprezentativní.
- ČS, a.s. denně zveřejňuje:
- cenové dluhopisové indexy:
- výnosové dluhopisové indexy:
- tyto indexy konstruuje na základě vlastních dat, neboť je rozhodujícím market-makerem na českém trhu dluhopisů.
- (Kapitálový a derivátový trh, s.131)

Žádné komentáře:

Okomentovat