Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

29. Úloha bankovního dohledu při formování bankovního sektoru

- soustavný dohled nad činností banky se provádí dvojí formou: dohledem na dálku a dohlídkami na místě. Vzájemný pohled mezi oběma těmito formami se v jednotlivých zemích různí a většinou vyplývá z historického vývoje. Zpravidla však platí, že dohled na dálku existuje vždy a liší se především míra zapojení dohledu na místě,m která může být např. nahrazena výsledky práce externích auditorů.
- Ve většině zemí však zpravidla existuje v zásadě rovnoměrné zastoupení dohledu na dálku a dohledu na místě.
- (Bankovní regulace a dohled, s.143)
regulace vzniku a zakládání komerčních bank
- regulace vstupu do bankovního sektoru má preventivní charakter. Je založena na vymezení minimálních počátečních resp. startovacích předpokladů pro obezřetné a ziskové podnikání bank, které zajišťuje perspektivu její konkurenceschopnosti, finanční stability a expanze. Tyto minimální předpoklady jsou stanoveny tak, aby snížily pravděpodobnost neumělého řízení banky, které způsobí ztráty vkladatelům a jejím věřitelům nebo zneužití nově založené banky k okrádání veřejnosti a morálnímu hazardu se stabilitou bankovního sektoru na úkor daňových poplatníků.
- (Bankovní regulace a dohled, s.138)
regulace struktury akcionářů bank
- akcionáři banky jsou osoby, které vkládají své finanční zdroje do nově vznikajícího subjektu. Získáním akcií bank s hlasovacím právem získávají významná práva. Na jednání valné hromady přijímají důležitá rozhodnutí společnosti, např. volí představenstvo, dozorčí radu, rozhodují o rozdělení zisku. Z tohoto výčtu je zřejmé, že jde o osoby, které mohou, pokud využijí svých zákonných práv, významným podílem spolurozhodovat o profilaci banky.
- Mluvíme-li o akcionářích banky, máme tím na mysli FO nebo PO s kvalifikovanou účastí na bance. Kvalifikovanou účastí máme na mysli 10 % a více akcií banky nebo hlasovacích práv banky nebo možnost uplatňování významného vlivu na řízení banky.
- (Bankovní regulace a dohled, s.139)
cíle privatizační strategie bank

nucená správa a odnětí povolení působit jako banka
- zákon o bankách umožňuje ČNB odejmout bankovní licenci. Pro odejmutí bankovní licence však musí být splněny zákonné podmínky. Těmito zákonnými podmínkami jsou:
- přetrvávání závažných nedostatků v činnosti banky; nezahájení činnosti banky do 12 měsíců ode dne udělení bankovní licence nebo nepřijímání vkladů od veřejnosti nebo neposkytování úvěry pod dobu 6 měsíců; udělení bankovní licence na základě nepravdivých údajů; pokles kapitálové přiměřenosti na individuálním základě tak, že je menší než jedna třetina poměru stanoveného ČNB.
- (Bankovní regulace a dohled, s.142)

Žádné komentáře:

Okomentovat