Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

11. Oceňování akcií

- oceňování akcií je možné provádět dvěma hlavními metodami:
- první je založena na vývoji cen akcií v minulosti – technická analýza
- druhá je založena na různých informacích o společnosti, například na poměru P/E – fundamentální analýza.
- (Kapitálový a derivátový trh, s.175)
Podstata technické analýzy
- technická analýza studuje historický vývoj cen, objemu obchodování a počet existujících kontraktů s cílem předpovědět budoucí cenové trendy. Představuje studium samotného trhu, nikoli faktorů, které trh ovlivňují.
- Podstata tech.analýzy: technická analýza se zabývá pouze faktory a podmínkami, které je možné pozorovat na samotném trhu. Používá grafy a počítačové programy, aby identifikovala tržní trendy s cílem předpovědět změny ceny. Obvykle se používá k předpovědi krátkodobých a střednědobých trendů určitého trhu nebo určitého CP, je však možné ji použít i k analýze dlouhodobé.
- (Kapitálový a derivátový trh, s.175)
Základní prvky technické analýzy
- existují tři základní prvky technické analýzy:
- trh již vstřebal všechny informace – znamená to, že všechny možné faktory, které ovlivňují tržní cenu, jsou již obsaženy v ceně. Je tedy možné studovat pouze chování cen.
- cena se mění v trendech – jde o hlavní myšlenku technické analýzy. Celým smyslem technické analýzy je identifikovat trendy v počátku jejich vzniku a poté obchodovat ve směru těchto trendů.
- historie se opakuje – značná část technické analýzy se soustřeďuje na studium lidské psychologie. Například grafy odrážejí „býčí“ a „medvědí“ psychologii trhu. V rozsahu, v jakém se mění lidská psychologie, je možné v těchto grafech předvídat budoucí trendy. Jinými slovy klíč k budoucnosti je ve studiu toho, co se stalo v minulosti.
- (Kapitálový a derivátový trh, s.175-6)

Žádné komentáře:

Okomentovat