Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

18. Struktura investičního bankovnictví

Charakteristika emisních obchodů
- účelem emise CP je alokace volných finančních prostředků od těch, kdo mají dočasný přebytek finančních zdrojů, k těm, kdo jich mají nedostatek.
- Emitent vydává různé druhy CP, které nakupují investoři, a tím dochází k přesunu volných finančních prostředků.
- (Kolektivní investování, s.99)
Vlastní a zprostředkovatelské obchody s investičními nástroji
- obchody s investičními nástroji mohou obchodníci s CP uskutečňovat:
- na vlastní účet
- na cizí účet
- (Kolektivní investování, s.99-100)
Depotní obchody
- CP lze ve vyspělých zemích uložit u příslušných firem, příp. bank:
- do úschovy: při uschování je uschovatel povinen CP řádně opatrovat a na požádání ukladatele vrátit, Rozeznáváme přitom depozitum: otevřené (zná-li uschovatel jednotlivé tituly CP) a uzavřené (CP předány uschovateli v uzavřeném obalu, aniž zná obsah. Uschovatel zde ručí pouze za obal, nikoliv za obsah obálky).
- do úschovy a správy: při uschování a správě je uschovatel nejen povinen CP opatrovat, ale vykonávat i veškerá práva z nich plynoucí, např. předkládat CP a splatné kupony k výplatě, opatřovat nové kuponové archy, vykonávat hlasovací právo podle pokynů.
- (Kolektivní investování, s.101)
Majetková správa
- majetkovou správou (svěřeneckým bankovnictvím) rozumíme zprostředkovatelské obchody obchodníků s CP (případně bank), které jsou zaměřeny na řízení portfolií klientů.
- Tyto obchody zpravidla realizují svěřenecká oddělení, která jsou oddělena od běžných aktivit obchodníků s CP. Majetková správa je velmi rozvinuta ve Švýcarsku a v USA.
- Svěřenecká oddělení pro své klienty zpravidla zajišťují čtyři základní služby, kterými jsou:
- spravování personálního trustu
- majetková vyrovnání
- ochrana majetku
- řízení osobních účtů
- Základem úspěšnosti svěřeneckých oddělení při získávání nových atraktivních klientů je kvalita investičního poradenství, které se opírá o aktuální informace, prognózy a vlastní očekávání investičních poradců.
- (Kolektivní investování, s.102)
Fůze a akvizice
- jsou zprostředkovatelské obchody obchodníků s CP (případně bank) zaměřené na zprostředkování převodu rozhodujícího balíku akcií na jiného akcionáře.
- Zprostředkovatelská činnost obchodníků s CP je často doplněna převzetím financování a.s. Obchodník s CP často poskytuje úvěry a záruky a zajišťuje ručitelský typ emisí CP. Pokud obchodníci s CP vstoupí finančně a majetkově do investičních obchodů, pak tyto aktivity nazýváme merchant nanking.
- (Kolektivní investování, s.103)

Žádné komentáře:

Okomentovat