Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

20. Hodnocení podnikatelských záměrů při poskytování investičních úvěrů

- investice jsou důležitým předpokladem dalšího rozvoje společnosti a jejího úspěchu v konkurenčním boji. Rozhodnutí o konkrétní investici, která slouží společnosti řadu let, patří mezi nejdůležitější manažerská rozhodnutí.
- (Úvěrové obchody, s. 147)
Rizika kapitálových investic
- pro koloběh života investic do hmotného i nehmotného majetku je typické, že na jejich pořízení je jednorázově vynaložena relativně vysoká suma, která prostřednictvím odpisů se postupně vrací v ceně realizovaných výrobků nebo služeb. Doba, po kterou trvá tento návrat investovaných peněžních prostředků, odpovídá době životnosti pořízeného hmotného i nehmotného investičního majetku.
- (Úvěrové obchody, s. 148)
Rizika technologická
- rizika technologická spočívají v nebezpečí, že nebude dosaženo předpokládaných technických a technologických parametrů. Proto při jednání s investorem o získání investičního úvěru je nutné, aby předložil doklady o tom, že dodavatel je skutečně schopen zajistit požadovanou kvalitu díla, případně že byl vybrán z více konkurenčních nabídek a jakým způsobem.
- (Úvěrové obchody, s. 149)
Rizika obchodně finanční
- rizika obchodně finanční zahrnují celou škálu rizik. Jde zejména o riziko:
- jednorázových investičních nákladů: riziko jednorázových investičních nákladů spočívá především v nebezpečí překročení rozpočtovaných nákladů na pořízení investice.
- provozních nákladů: spočívá v nebezpečí převýšení skutečných nákladů na provoz nad původními náklady.
- odbytu: významným je i riziko odbytu, které spočívá v nebezpečí nedosažení předpokládané výše prodeje.
- (Úvěrové obchody, s. 150)

Žádné komentáře:

Okomentovat