Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

12. Burza cenných papírů Praha

Cíle burzy
- burzy CP jsou zvláštním způsobem organizované setkání osob, která se konají pravidelně v určitém čase, a obchoduje se na nich s CP podle platných pravidel a burzovních předpisů.
- (Kolektivní investování, s.35)
Členové BCPP
- BCPP je jako většina evropských burz založena na členském principu. Členy burzy se mohou stát PO a FO zapsané v obchodním rejstříku, jejichž předmětem činnosti je obchodování s CP. Jsou jimi akcionáři burzy a společnosti, které sice nejsou akcionáři burzy, ale burzovní komorou jim bylo členství uděleno. Čelen,m burzy je ze zákona ČNB.
- Členství umožňuje nákup a prodej CP na burze. Člen BCPP musí být současně členem garančního fondu burzy a vždy jedná vlastním jménem prostřednictvím makléře.
- (Kapitálový a derivátový trh, s.197)
Způsob obchodování na BCPP (podstata elektronické burzy)
- BCPP patří mezi tzv. elektronické burzy. Obchodování na ní je založeno na automatizovaném zpracování objednávek členů podle algoritmů příslušejících jednotlivým druhům uzavíraných obchodů v centrálním počítači burzy. Tím se burza liší od starších klasických a snad známějších typů burz, kde se obchody dohadují přímo mezi makléři na parketu burzy.
- (Kapitálový a derivátový trh, s.199)
Základní podmínky pro přijetí emise k obchodování na hlavním, vedlejším a volném trhu
- společnosti zařazené na hlavním trhu podávají burze zprávu o svém hospodaření čtvrtletně, emise na vedlejším trhu pololetně. O přijetí na hlavní i vedlejší trh žádá společnost prostřednictvím člena burzy a její žádost musí obsahovat mimo jiné prospekt emitenta CP, oznámení o přijetí na BCPP, stanovy společnosti a výpis z obchodního rejstříku.
- přijímání na vedlejší trh je zjednodušené. Členové výboru obdrží žádost a nezbytnou dokumentaci s tím, že se projednává pouze tehdy, jestliže některý z členů burzovního výboru pro kotaci požádá o její posouzení na nejbližším zasedání. Pokud takový požadavek nevznikne, žádost je automaticky přijata.
- O registraci CP na volném trhu burzy může požádat její člen nebo emitent a žádost musí obsahovat předepsané informace. Rozhodnutí o registraci nebo zrušení na volném trhu spadá do kompetence generálního tajemníka burzy a pro emitenta neplynou z registrace informační povinnosti.
- (Kapitálový a derivátový trh, s.199)
Druhy burzovních obchodů (obchodování při pevné ceně, průběžné obchodování při pevné ceně, průběžné obchodování při proměnlivé ceně, přímé obchody s bloky CP, automatizované obchody s bloky CP)
- kromě burzovních obchodů je možné prostřednictvím burzovního obchodního systému provést uzavření a vypořádání mimoburzovních obchodů, tzv. převodů CP jak s peněžním vypořádáním, tak bez něho.
- Investor se může zúčastnit obchodování na burze prostřednictvím některého z členů BCPP. Vlastní obchody uskutečňují makléři, kteří zadávají do výpočetního centra burzy předem zpracované příkazy svých klientů.
- (Kapitálový a derivátový trh, s.200)

Žádné komentáře:

Okomentovat